" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ιερός Ναός των Αρχαγγέλων – Αγίου Γεωργίου Ροτόντα, Ο Αυτοκρατορικός, Εξαρχικός, Αρχιεπισκοπικός, Μητροπολιτικός, ΒΕΒΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ένδοξον ελληνικόν στρατόν την 26η Οκτωβρίου 1912, ο τότε Γενικός Διοικητής της Μακεδονίας Στέφανος Δραγούμης, ο ιδρυτής της Μακεδονικής Επιτροπής το 1878 και πατέρας του Ίωνος Δραγούμη και πεθερός του Παύλου Μελά, παραχώρησε όλους τους βυζαντινούς ναούς που είχαν μετατραπεί σε τζαμιά και την Ροτόντα, στην ορθόδοξη λατρεία. 
Ο δε Μητροπολίτης καθηγίασεν τον ιερόν ναόν την 5ην Μαρτίου 1914 και ετέλεσεν την πρώτην θείαν λειτουργίαν μετά από 322 χρόνια σκλαβιάς.


Η λεγόμενη Ροτόντα Θεσσαλονίκης κτίστηκε από τον Γαλέριο το έτος 305 ως μέρος του ανακτορικού συγκροτήματος και ο Άγιος Μέγας Θεοδόσιος στα τέλη του 4ου αιώνα μετέτρεψε το κτίσμα σε χριστιανικό ναό, όπου και βαπτίστηκε από τον Μητροπολίτη Άγιον Ασχόλιον, πατέρα της Β’ Οικουμενικής Συνόδου. Μέχρι της κατακτήσεως της πόλεως από τους Λατίνους το 1204 ο ναός ήτο Εξαρχικός και Μητροπολιτικός.

Επομένως η λεγόμενη «Ροτόντα» για περίπου 100 χρόνια, ενδεχομένως, ελειτούργησε ως ειδωλολατρικός ναός
Για περισσότερα από 1250 χρόνια ως χριστιανικός ναός και για 322 χρόνια ήτο τζαμί. 

Μετά την απελευθέρωση της πόλεως και μέχρι τον σεισμόν του 1978 λειτούργησε ως ορθόδοξος ναός, παρ’όλο που η Αρχαιολογική Υπηρεσία, παρανόμως(;) παρενοχλούσε την λειτουργική του χρήση.


Μετά το 1978 η Αρχαιολογική Υπηρεσία κατέστρεψε την Αγίαν Τράπεζαν του ιερού αυτού ναού και αφαίρεσεν τον Σταυρόν από τον τρούλλον, 
ενώ με
υπουργικήν απόφασιν του αθέου κομμισαρίου Μπαλτά, της δοσιλόγου κυβερνήσεως Τσίπρα-Καμμένου, αποχριστιανοποίησαν τον επί 1250 χρόνια ναόν των Αγίων Ασωμάτων- Αγίου Γεωργίου.


Ας προσέξουν οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι και η αντίχριστος κυβέρνησις Τσίπρα-Καμμένου και ο θλιβερός κομμισάριος «Πολιτισμού» την προειδοποίησιν του Αγίου Συμεών του μυσταγωγού (+1429) τελευταίου προ της πτώσεως της πόλεως στους βαρβάρους Τούρκους, ότι όσοι βεβηλώνουν ιερούς ναούς έχουν πάντοτε κακόν τέλος.
ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ»
Θεσσαλονίκη 01-11-2016

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία μας , οι Ιεροί ναοί των Ελλήνων Χριστιανών ορθοδόξων , φαίνεται πως δεν μας ενώνει …μας διχάζει!
Τι δουλειά έχουν οι Χριστιανικοί ναοί στην ΠΟΛΥ ΕΘΝΙΚΗ Θεσσαλονίκη;
Μόνο τζαμιά. Όλα τα άλλα είναι περιττά!

Μας τα έλεγαν , μας τα λένε όσοι ηρθαν από τις αριστερές “δημοκρατίες πάμπλουτοι για διακοπές στην Ελλάδα μας ” , τα βλέπουμε στα βίντεο …αλλά εμείς οι Έλληνες Χριστιανοί ορθόδοξοι έχουμε στυλώσει τα ποδάρια …η αριστερά είναι καλή, …μοιράζει χρήμα!!!

Τέτοιοι που είμαστε τέτοιο δούλεμα μας αξίζει!
Να ρίξω Δέσποτα τους αριστερούς, ο “καημένος”, … και το δάκρυ κορόμηλο ο δεξιός Έλληνας Χριστιανός ορθόδοξος!!!
Μήπως οι άλλοι ήταν καλύτεροι;
Πώς να είναι αφού όλοι τους ήταν και είναι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ !
Ούτε στα ίδια τους τα λόγια δεν πιστεύουμε …
Πόσο δεξιοί είναι οι απλόι δεξιοί …εάν οι ΑΝΕΛ είναι ακροδεξιοί!!!

Τα παρακάτω δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις,
στην εκδήλωση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 30-10-2016… από τους αριστερούς του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ !!!


“Επιτέλους ξαναγύρισε η αλήθεια στον τόπο της. Την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης την έκανε η ομάδα μεραρχιών του ΕΛΑΣ Μακεδονίας, με τον Μπακιρτζή και τον Βαφειάδη.

Κι επομένως εμείς, η Αριστερά,

απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη με τακτικό αντάρτικο στρατό.

Κι αυτή είναι η αλήθεια. Την έκρυβαν οι ακροδεξιοί επί 50 χρόνια και η αμερικανοκρατία.

Ελληνικός αντάρτικος στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη και όχι Άγγλοι ή Ινδοί και Σκωτσέζοι με κοντά παντελονάκια»,


Ας φανταστεί ο κάθε Έλληνας Χριστιανός ορθόδοξος τι θα συνέβαινε ένα τελικά κέρδιζαν στον ‘εμφύλιο” …αυτοί που απελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη!

Πόντιοι ομιλούν γιά τόν Φασισμό τών Κομμουνιστών στήν Ρωσία .

Στῶμεν καλῶς
https://www.youtube.com/watch?v=-Xe21DqNk0w


Ανώνυμος είπε...

'Αποκαλυψη ΣΟΚ :Γι'αυτο φαγανε τον Χριστοδουλο'

https://www.youtube.com/watch?v=9CLsK8yhI9E

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.