" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

20χρονα Μητροπολίτου Κονίτσης κυροῦ Σεβαστιανοῦ: Κυριακή 30 Νοεμβρίου - Θεσσαλονίκη, καί Κυριακὴ 7 Δεκεμβρίου - Ἀθήνα.


Ἡ Συντονιστική Φοιτητική Ἕνωση Βορειοηπειρωτικοῦ Ἀγῶνα (ΣΦΕΒΑ) σᾶς προσκαλεῖ τὴν Κυριακή 30 Νοεμβρίου στίς 6 μ.μ. στήν αἴθουσα τελετῶν τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) στήν ἐκδήλωση τιμῆς καί μνήμης στόν μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κυρό ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ μέ ἀφορμή τήν συμπλήρωση 20 χρόνων ἀπό τήν κοίμησή του, 

 
θέμα: «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ: Ὁ Ἐπίσκοπος τοῦ χρέους καὶ τῆς θυσίας».

 
Κύριοι ὁμιλητὲς ὁ Σεβαστιώματος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. Ἀνδρέας καὶ ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικὴς κ. Νικόλαος.

 
Ἡ παρουσία ὅλως μας εἶναι ἀπαραίτητη, ἀφ΄ ἑνὸς νὰ τιμήσουμε τὸν μεγάλο ἱεράρχη καὶ ἐθνάρχη, καὶ ἀφ΄ ἑτέρου νὰ τονίσουμε ὅτι τὸ Βορειοηπειρωτικὸ ἀποτελεῖ ἐνεργὸ Ἐθνικό μας θέμα.

 


Ἐπίσης, τὴν Κυριακὴ 7 Δεκεμβρίου 2014, θὰ ἀκολουθήσει στὴν Ἀθήνα... στὸ Πνευματικὸ Κέντρο Κωνσταντινουπολιτῶν (ὁδὸς Δ. Σούτσου 46 καὶ Λεωφ. Ἀλεξάνδρας, στάση Μετρὸ Ἀμπελοκήπων) ἐκδήλωση γιὰ τὸν μακαριστὸ Μητροπολίτη Σεβαστιανὸ καὶ τὰ 100 χρόνια αὐτονομιακοῦ ἀγῶνος.

πηγή

Νεότερη Ενημέρωση (μετά την εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη) :

Του Θωμά Αναστασιάδη | Romfea.gr
Στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης εκδήλωση για τα 20 χρόνια (1994-2014) από την κοίμηση του δραστήριου και αγωνιστή ΄Ελληνα Ιεράρχη, μακαριστού Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε, με την ευλογία του Παν. Θεσ/κης κ.Άνθιμου, από την Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού  Αγώνα, (ΣΦΕΒΑ, Επαρχιακή Επιτροπή Θεσ/κης) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ, Παράρτημα Θεσ/κης).
Τεράστιο πλήθος ακροατών & θεατών είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα, τους διαδρόμους, τις σκάλες, την είσοδο και την αυλή του κτιρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει το αδιαχώρητο. Παντού στους εξωτερικούς χώρους υπήρχαν μεγάφωνα, για αυτούς που ήταν αδύνατη η προσπέλαση μέσα στην αίθουσα.

 














Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων ήταν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Αρχιερείς, Βουλευτές, Καθηγητές, λοιπές Αρχές, αλλά κυρίως σύγχρονοι Έλληνες αγωνιστές της Βορείου Ηπείρου, που ήρθαν από την Αλβανία. 
Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Άνθιμος, ο Πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Θεσ/κης, ο Γ. Γραμματέας της Ηπειρωτικής Εστίας, και το μέλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνίδας Παππάς.
Κύριοι ομιλητές ήταν ο εορτάζων Σεβ/τος Κονίτσης κ.Ανδρέας, με θέμα "ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, με θέμα "Ο ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΖΗΣΑ".
Όλοι τους καταχειροκροτήθηκαν θερμά από το ενθουσιώδες ακροατήριο. Αναφορές σε Έλληνες πολιτικούς, κατά τις ομιλίες, αποδοκιμάστηκαν με παρατεταμένα "ουυυυυ!!" από ακροατές αλλά αποσοβήθηκαν τα περαιτέρω με την επέμβαση του Δήμαρχου Μενεμένης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η βράβευση, με τιμητικές πλακέτες, των 5 Ηγετών της "Ομόνοιας" της δίκης των Τιράνων του 1994, επιζώντων αγωνιστών της Βορ.Ηπείρου και του γιού ενός αποθανώντα ήρωα. 

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της κ.Ερμιόνης Αντρέα, πρώην Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς και ιδρύτριας φροντιστηρίων ελληνικής γλώσσας, όταν απαρίθμησε την προσφορά της στον Ελληνισμό και δεν έχει ακούσει <<ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ>> από την Ελλάδα.
Στα ενδιάμεσα των παραπάνω, παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα οι χορωδίες, της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσ/κης, της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως, "Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος", και της Χριστιανικής Ελπίδος. Καθ' όλη την εκδήλωση, που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες, επικράτησε ενθουσιώδης παλμός.


Στο τέλος προβλήθηκαν βίντεο με στιγμιότυπα από την ζωή και το έργο του Μητροπολίτη Σεβαστιανού. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Πηγή 
Μία ακόμη περιγραφή τς εκδήλωσης μπορείτε να δείτε εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαριστός Σεβαστιανός με τις αξέχαστες, φλογερές και ανεπανάληπτες ομιλίες του, κυρίως για τους αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου που στέναζαν κάτω απ το ζυγό του Εμβέρ Χότζα, τους τότε φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, μας δονούσε και μας πυράκτωνε, μας ενέπνεε και μας ωθούσε σε ωραίους αγώνες.
Θυμάμαι ότι κάποτε ο μακαριστός και μαρτυρικός και καταλιπών φήμη αγίου μητροπολίτης Λαρίσης Θεολόγος, σύμψυχος του Κονίτσης, μου εξέφρασε την άποψη με βάση την οποία ο Σεβαστιανός με τη γενικότερη παρουσία του,και κυρίως με τους αγώνες του για το βορειοηπειρωτικό, έβγαλε την Εκκλησία της Ελλάδος ασπροπρόσωπη (αναφερόταν σε μια δύσκολη εποχή της επίσημης εκκλησιαστικής ζωής κατά την οποία η διοικούσα Εκκλησία αντιμετώπιζε εσωτερικά προβλήματα με την περίπτωση των δώδεκα εκπτώτων που πεισματικά ηρνείτο να αποκατατήσει στις μητροπόλεις τους η τότε εκκλησιαστική διοίκηση).
Ο μακαριστός Σεβαστιανός υπήρξε εκτός από εμπνευστής και πρωταγωνιστής του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο και υπέρμαχος των ιερών κανόνων σε θέματα οικουμενισμού, κανονικής τάξεως στη διοίκηση της Εκκλησίας καθώς και σε θέματα ορθοδόξου ήθους. Μαζί με τους μακαριστούς, ομόφρονες και ομότροπους συνεπισκόπους του, Φλωρίνης Αυγουστίνο και Σιδηροκάστρου Ιωάννη, τον ασκητικότατο και παραδοσιακότατο, έθεσαν εν συνόδω το 1989 θέμα καταδίκης των γιανναρικών-νεονικολαιτικών κακοδοξιών χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού αντέδρασε ο τότε μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος και νυν αρχιεπίσκοπος Αθηνών που εξακολουθεί να "ποιεί την νήσσαν" γι αυτό το ακανθώδες ζήτημα ενώ ψυχές απόλλυνται.
Ο μακαριστός μητροπολίτης αντέδρασε σθεναρά στην προοπτική να επισκοποποιηθεί αλλά τελικά κάμφθηκε κατόπιν αφορήτων πιέσεων. Στην Κόνιτσα ζούσε σε ένα ταπεινό και λιτότατο οίκημα ενώ λιτός υπήρξε και στην προσωπική του ζωή. Ζούσε και ανέπνεε για Χριστό και Ελλάδα! Είθε η εμβληματική του φυσιογνωμία να εμπνέει και κατευθύνει και τους σημερινούς ιεράρχες προς δόξαν Θεού και επ αγαθώ της αγίας μας Εκκλησίας! Είη η μνήμη του αιωνία!
Λ.Ν.
υ.γ. Άξιος διάδοχος του μακαριστού Σεβαστιανού αποδείχθηκε εν τοις πράγμασιν ο νυν μητροπολίτης Ανδρέας (Τρεμπέλας) που σήμερα άγει τα ονομαστήριά του και στον οποίο ευχόμαστε έτη ευλογημένα και καλόν Παράδεισο. Πολύ μας χαροποίησε ο άγιος Κονίτσης με τις υπογραφές που έθεσε σε τρία ομολογιακά κείμενα: στο ένα από κοινού με το μητροπολίτη Πειραιώς απευθύνθηκαν στον εκπεσόντα πάπα της Ρώμης τον οποίον και ήλεγξαν δριμέως για την παραμόρφωση του χριστιανισμού στην οποία πρωταγωνιστούν οι εκάστοτε πάπες. Πρόκειται για κείμενο-μνημείο που θα πρέπει να διδάσκεται στις θεολογικές και εκκλησιαστικές μας σχολές. Στο δεύτερο μαζί με πέντε ακόμη μητροπολίτες καυτηρίασε το αίσχος του Πουσάν και στο τρίτο μαζί με τους προαναφερθέντες πέντε (ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ;;;;;) συνεπισκόπους του κονιορτοποίησε τη στρεβλή πατριαρχική "εκκλησιολογία". Είθε το ομολογιακό του παράδειγμα να μιμηθούν και άλλοι ποιμένες.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.