" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Φαναριώτικα «παιχνίδια» με την Μονή Εσφιγμένου. Ντροπή κ. Βαρθολομαίε... Η διάψευση των φημολογιών.

Διαβάσαμε στο romfea.gr (εδώ), τις "φήμες" περί λύσεως του προβλήματος με την Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγ.Όρους" 

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε επικοινωνία και έγιναν συζητήσεις αλλά ΧΩΡΙΣ να τεθεί το μείζον θέμα μνημόνευσης του Πατριάρχη.


Σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε η γνήσια Μονή Εσφιγμένου να κάνει τέτοια "κολοτούμπα". Να αρχίσει να μνημονεύει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο όταν αυτός όχι μόνον δεν έχει μετανοήσει για τα λάθη του αλλά συνεχίζει προκλητικά την οικουμενιστική του πορεία. Εξ αρχής αντιληφθήκαμε το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται.


Προφανώς το Πατριαρχείο θέλει να κλείσει ανοιχτά μέτωπα πριν την Πανορθόδοξη Σύνοδο (Ιούνιος 2016). Γνωρίζει ότι αν κάτι πάει άσχημα στην Πανορθόδοξη, αρκετοί θα στραφούν προς το Παλαιό (Πάτριο) ημερολόγιο. 
Γι αυτό προσπαθεί να προσβάλει την αξιοπρέπεια όσων μέχρι σήμερα κράτησαν "Θερμοπύλες".

Ομάδα εκπαιδευτικών " Ο Παιδαγωγός"



Δείτε την διάψευση που διαβάσαμε στο facebook της γνήσια Μονής Εσφιγμένου, εδώ:


Φαναριώτικα «παιχνίδια» με την Μονή Εσφιγμένου
20 Απριλίου 2016 Ημερομηνία Δημοσίευσης
elora.gr
Ντροπή κ. Βαρθολομαίε...

Περίεργα όσο και ύποπτα παιχνίδια παίζει τις τελευταίες ώρες το Φανάρι και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την Μονή Εσφιγμένου. Διαρρέει εντέχνως σε φιλικά προσκείμενα σάιτ ότι η Μονή Εσφιγμένου ζήτησε την «επανένωση» με το Άγιο Όρος, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Όλα άρχισαν πριν 3 μήνες, όταν ο
Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο τύπου της Μονής Εσφιγμένου κ. Ηρακλή Μωραΐτη και τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Στάθη Λιάντη, δια να διερευνήσει κατά πόσο είναι δυνατή μια προσέγγιση του Φαναρίου με την Μονή Εσφιγμένου.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν επίπονες, ακροβατούσαν σε λεπτές ισορροπίες και από την πλευρά του Φαναρίου ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, τελικά, πρότεινε στην Μονή Εσφιγμένου να υπάρξει τελική λύση, με την χαρακτηριστική φράση: «Θέλουμε την Μονή Εσφιγμένου με τις αντιρρήσεις της». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου κ. Μεθόδιος δεν κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις της Μονής, αλλά και συγχρόνως γίνεται αποδεκτός ως ο νέος Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, με την Αδελφότητα των Κατσουλιέρηδων να αποτελεί πια παρελθόν.

Όλα όμως άλλαξαν την Τρίτη το απόγευμα, όταν ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Στάθη Λιάντη, επισκέφθηκαν τον Ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου κ. Μεθόδιο στο κονάκι της Μονής, στην Νέα Ρόδα. Εκεί, ο κ. Απόστολος ζήτησε ουσιαστικά από την Μονή Εσφιγμένου να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, γεγονός που
ουδέποτε είχε αναφερθεί μέχρι εκείνη την στιγμή. Επίσης έπεσε στο τραπέζι και το θέμα της συμπροσευχής με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Φυσικά αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τον κ. Μεθόδιο, ασυζητητί.

Την Τετάρτη το πρωί η Φαναριώτικη διπλωματία επανήλθε, λέγοντας πως «πρέπει να πρυτανεύσει η αγάπη», σ’ αυτό το πλαίσιο κλήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου, ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, για να ακούσει και πάλι έκπληκτος τις ίδιες απαιτήσεις από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτεί την μνημόνευση και την προσευχή, ώστε να «επιτρέψει» την «επανένωση» της Μονής Εσφιγμένου στην Αγιορείτικη Κοινότητα.
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς η απάντηση του κ. Μεθόδιου ήταν και πάλι αρνητική, αλλά προκαλεί κατάπληξη η μεθόδευση εκ μέρους του Φαναρίου, καθώς και το πώς παρουσιάζεται η είδηση στα φιλικά τους σάιτ όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ εμφανίζεται η Μονή Εσφιγμένου να ζητάει εκείνη την επανένωση!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι δεν νοιάζεται για την ενότητα και την συμφιλίωση στους κόλπους της Ορθοδοξίας αλλά εργάζεται αόκνως για την εκπλήρωση των προσωπικών του φιλοδοξιών, της Πανθρησκείας και της εξαφάνισης οποιασδήποτε Ορθόδοξης φωνής.
Εκτιμάται ότι πίσω από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπάρχει έντονο γεωπολιτικό παρασκήνιο, το οποίο συνδέεται και με την επικείμενη επίσκεψη τόσο του Πατριάρχη Ρωσίας κ. Κύριλλου, όσο και του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τέλη Μαΐου στο Άγιο Όρος. Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα αποκτούν καταιγιστικό ρυθμό.
Από την Τετάρτη, η Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκεται στο Άγιο Όρος, ενώ την Πέμπτη θα συγκληθεί Διπλή Ιερά Σύναξη με …άγνωστο, προς το παρόν, αντικείμενο, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.

Το «αποκλειστικό» δημοσίευμα του ROMFEA.gr

 «Να επανενωθούν διοικητικά και να έχουν και πάλι λειτουργική κοινωνία με τις υπόλοιπες Μονές του Αγίου Όρους ζητά η αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου!

Ο Ηγούμενος Μεθόδιος με επιστολή του στον αρμόδιο Υπουργό του Υπουργείου Εξωτερικών και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, φέρεται να ζήτησε να επανέλθει η διοικητική και λειτουργική επικοινωνία της αδελφότητας, τόσο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που είχε διακοπεί πολλά χρόνια, θεωρώντας πως το Πατριαρχείο δεν ακολουθεί τον ορθό θεολογικά δρόμο.

Η αδελφότητα αποκαλείτο η μόνη "γνήσια" και κατηγορούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις υπόλοιπες Μονές ότι ανέχονται την επικοινωνία με τον Πάπα, και τη διεθνοποίηση του Αγίου Όρους με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα, Πέμπτη 21 Απριλίου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, τριμελής αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αποτελείται από τους μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και Σηλυβρίας Μάξιμο θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στην τελική επανένωσή τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες μονές του Αγίου Όρους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί ποιες θα είναι οι σχέσεις με τη "νέα" αδελφότητα και τον Ηγούμενο Βαρθολομαίο Εσφιγμενίτη, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Μακαριστό Ηγούμενο Χρυσόστομο Κατσουλιέρη.
Επίσης, άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση των πιστών που υποστήριζαν φανατικά την "γνήσια" αδελφότητα και έβαλλαν κατά του προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για πάνω από 30 χρόνια».

Γράφει ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ

Ελεύθερη Ώρα ON LINE 


ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ (21/4/2016)
Σήμερα Πέμπτη, η εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου (που αποτελείται από τους μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και Σηλυβρίας Μάξιμο) μαζί με τον ειδικό γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Στάθη Λιάντη, βρίσκονται από το μεσημέρι στη Μονή Εσφιγμένου και συζητάνε με τον ηγούμενο της Μονής κ. Μεθόδιο την δυνατότητα επιστροφής της μονής στην αγιορείτικη κοινότητα, σε διοικητικό και μόνο επίπεδο.

Οι εξελίξεις είναι ιστορικές θα σας ενημερώνουμε…


Ώρα 20:00- Η εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου απόχώρησε από τη μονή Εσφιγμένου, μετά απ΄δραματικές διαβουλεύσεις. Όλα κρέμονται από μια κλωστή..
elora.gr




ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (22/4/2016)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 22 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2016

Ανακοίνωση προς ψευδή και εκ του πονηρού δημοσιεύματα.

Εκ του πονηρού συμφέροντα του Αγίου Όρους, που πνέουν τα λοίσθια, διαδίδουν σκοπίμως ψευδεις ειδήσεις.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, η Γνήσια και Ιστορική Ιερά Μονή Εσφιγμένου, προσκλήθηκε σε διαβούλευση με μόνο και αποκλειστικό θέμα την "διοικητική επαναφορά" της στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και στα όργανα αυτής.

Οι συνομιλίες έως τώρα απέβησαν άκαρπες, επιτίμια και αγκυλώσεις παραμένουν.

Η Ιστορική και Γνήσια Ιερά Μονή Εσφιγμένου πάντα πιστή στον αγώνα της Ορθοδοξίας.

Κάθε άλλο εκτός των ανωτέρω...ψευδές.

Την ανωτέρω ανακοίνωση διαβάσαμε σε ιστολόγια της Μονής Εσφιγμένου :

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟ ΡΟΜΦΕΑ
Δημήτριος Χατζηνικολάου • 3 ώρες πριν
Γιά νά μήν ἀποτελοῦν ὅλ' αὐτά ἕν κακόγουστον θέατρον σάν ἐκεῖνο πού μᾶς ἔπαιξε πέρυσι ὁ Τσίπρας μέ τίς ψευδο-διαπραγματεύσεις του μέ τήν ΕΕ, θά πρέπῃ πρῶτα νά γίνῃ δήλωσις ἐκ μέρους τοῦ Οἰκ. Πατριαρχείου ὅτι ἀπεμπολεῖ καί ἀποπτύει τήν αἵρεσιν τοῦ Οἰκουμενισμοῦ. Ὡς πρῶτες δέ κινήσεις καλῆς θελήσεως, θά πρέπῃ νά εἶναι (α) ἡ κατάργησις τῆς αἱρετικῆς Ἐγκυκλίου τοῦ 1920, (β) ἡ ἐπαναφορά τοῦ Ὀρθοδόξου Ἑορτολογίου, (γ) ἡ ἀποχώρησις ἀπό τό ΠΣΕ, (δ) ἡ ἀκύρωσις τῆς πράξεως τῆς 7-12-1965, μέ τήν ὁποίαν ἤρθη τό Σχίσμα τοῦ 1054 μ.Χ. μέ τήν Δύσιν, (ε) ἡ ἀκύρωσις τῶν συμφωνιῶν τοῦ Σαμπεζύ (ἕνωσις μέ τούς Μονοφυσίτας, 1990) καί τοῦ Μπάλαμαντ (ἕνωσις μέ τούς Παπικούς,1993) κ.λπ. Ἐάν ἡ Σύνοδος τοῦ Πατρ/χείου ἐμμένῃ εἰς τήν αἵρεσιν, τότε ἄς σταματήσει αὐτό τό θέατρον.



ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ΤΕΤΟΙΟ ΛΑΘΟΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΕΘΟΔΙΟΣ.1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΔΦΙΓΜΕΝΟΥ.

Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε...

Ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί όπως φαίνεται ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ, άρα με ευθύνη τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και της Αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου γίνονται συζητήσεις εδώ και μήνες (!!!), χωρίς κανείς να ξέρει τίποτα. Φυσικά οι διαρροές στα γνωστά και μη εξαιρεταία «εκκλησιαστικά πρακτορεία» έχουν τις σκοπιμότητές τους, όμως μήπως η...κωλοτούμπα της Μονής έγινε ήδη με την αποδοχή των απεσταλμένων του Βαρθολομαίου εντός της;

Ας περιμένουμε, γιατί όπως έχει αποδειχθεί ΚΑΙ σε θέματα Πίστεως υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Κι ας μην φανατίζονται οι δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές, διότι τόσα χρόνια ακούμε βρισιές των μεν για τους δε και το αντίστροφο. Αν τα βρουν τώρα τι θα λένε;

Γι' αυτό λίγη υπομονή.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Κανονικά θα έπρεπε η Μονή άμεσα να απαντήσει στο δημοσίευμα του ΡΟΜΦΕΑ και να διευκρινίσει ότι ΔΕΝ θα ξανααρχίσει το μνημόσυνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αν δεν υπάρξει επίσημη δημόσια μεταμέλεια του (κάτι που φανερά δεν συμβαίνει αφού εδώ και 3 μήνες που διεξάγονται οι συνομιλίες, ο Οικουμενιστικός κατήφορος συνεχίζεται).

Στο δημοσίευμα της Ελεύθερης Ώρας γίνεται αναφορά σε "δραματικές διαπραγματεύσεις".
Τι διαπραγμάτευση μπορείς να κάνεις με κάποιον που μόλις πριν λίγες μέρες υποδέχθηκε και συμπροσευχήθηκε με τον Πάπα;

Αν η Μονή Εσφιγμένου επιδιώκει να "ξεγελάσει" του υπόλοιπος αγιορίτες και το Πατριαρχείο για να πετύχει την αναγνώριση της, νομίζουμε είναι λάθος να επιδιώκονται καλοί στόχοι με αθέμιτα μέσα. Ευχόμαστε όλα να στηρίζονται σε ψευδείς διαδόσεις του Οικ/κού Πατριαρχείου που επιδιώκει να σπιλώσει την αγωνιστικότητα της Μονής.

Σε κάθε περίπτωση τηρούμε στάση αναμονής για κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Ανώνυμος είπε...

του Γιώργου Θεοχάρη

«Η λειτουργική επανένωση είναι καθαρά πνευματικό ζήτημα κι η Πολιτεία σε αυτό δεν έχει καμία εμπλοκή παρά μόνο η Ιερά Κοινότητα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο», διαμηνύει μέσα από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ το Υπουργείο Εξωτερικών διά ανωτάτων παραγόντων του και υπογραμμίζει ότι ουδέποτε έλαβε τέτοιο αίτημα από την παλιά αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου.

Επειδή βιάζονται κάποιοι να πούνε διάφορα θέλω να πω τα εξής :
- όταν τόσες δεκαετίες σε λένε Σχισματικό, έχουνε ιδρύσει ψευτοαδελφοτητα στη θεση σου (για να παρουνε και τα κονδυλια της ΕΟΚ, που τόσα χρόνια η γνήσια Μονή δεν άγγιξε), είναι επιτυχία να παρουνε πίσω αυτες τις θεσεις τους, αναγνωριζοντας σε ως πραγματική Ι.Μ.Εσφιγμένου, ΧΩΡΙΣ λειτουργική επανένωση και ΧΩΡΙΣ να έχει σταμάτησει λεπτό η Ι.Μ.Εσφιγμένου την καταγελλία του ψευτο"Πατριάρχη", όπως έγινε πριν 2 μήνες στη συγκεντρωση στα Προπύλαια για τη κάρτα του Πολίτη. Επιτυχία για την Ορθόδοξη Πίστη που διώκεται, οχι για εσένα.
- Τόσα χρόνια η Ι.Μ.Εσφιγμένου δεν εκστόμιζε "βρισιές", αλλά καταγγελίες σε θέματα Πίστεως. Χωρίς να στηρίζεται από πολλούς..Αν δεν συμφωνούνε απολυτα με την Εκκλησιολογία της Ι.Μ.Εσφιγμένου, έστω να παρεχανε στήριξη για το θέμα του αδικου, μεσαιωνικού διωγμού, στηριξη στο θέμα της έλλειψης αγαθών (που για να τα εξαφαλίσουνε δουλεύουνε σαν σκυλιά παρα πολλές ώρες, σε αντίξοες συνθήκες, και παραγωντας πλήθος προϊοντων που εμπορευονται, αλλα δεν ξερω αν καποιοι έστω αγοραζουνε αυτα τα προϊόντα). Νίπταν τα χειρας τους, επιτρεποντας ακομα και να εκδιωχθεί η Μονη απο το Αγιο Ορος και να προχωρησουνε πιο γρηγορα τα σχεδια του Οικουμενισμου και της καταργησης του αβατου. Όποιος εξισωνει τις 2 πλευρες και υποβιβάζει την Ομολογία Πίστεως και τις σχετικές καταγγελίες σε "βρισιές", ουσιαστικά τις απαξιώνει, εξυπηρετωντας επικοινωνιακα το ¨Πατριαρχείο¨ και τον Οικουμενισμό, άσχετα αν αυτο δεν γινεται σκοπιμα και το πιστευω αυτο, αλλα η εμπαθεια οδηγει σε λαθος μονοπατια
- σαφώς υπάρχει και Πολιτική, δηλαδή εξυπνάδα-ευστροφία στην Πίστη. Ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για να πάρει άδεια από τον εκάστοτε Πασά της περιοχής να κανει κηρυγμα, του έλεγε αξιότιμε κ.τ.λ. Όπως Πολιτική έκανε κι ο "Πατριάρχης". Αν ενημερωνε η Ι.Μ. Εσφιγμένου εκ των προτερων ολους τους Πιστους για τις συζητησεις, τοτε θα ητανε που θα ακουγοτανε το κοντο και το μακρυ του καθενος, αλλά από την άλλη ίσως θα ειχε προτρεξει να κερδισει "επικοινωνιακα", κατι που φαινεται να κερδιζει τωρα το ¨Πατριαρχείο¨, με τις συκοφαντιες που εξαπολυει. Οι Εσφιγμενιτες ξερουνε και ζυγισανε τις συνθηκες, αν ειχανε περιθωριο για ενημερωση ή αυτο θα διεκοπτε τις συζητησεις, αλλα θελει προσοχη καθώς το θέμα ειναι ποιος θα βγει κερδισμενος...Και νομίζω ήτανε λίγο αφελείς παίζοντας με τους λύκους (δεν είναι μονο ο "Πατριάρχης"...)
Γι΄αυτο και συμφωνω με το σχολιο του Ιστολογίου, ότι πρέπει να βγαλει επισημη ανακοινωση η Ι.Μ. Εσφιγμένου.
- η αποδοχή των απεσταλμένων του Βαρθολομαίου, έγινε για τετοιο επιπεδο συζητησης, σαν να συναντησαν πολιτικά πρόσωπα (όπως και τα θεωρούνε) και χωρις ασπασμους-συμπροσευχες κ.τ.λ.
- καποιοι βγαζουνε εμπαθεια και για να κατηγορήσουνε την πραγματικη Ι.Μ. Εσφιγμενου και γινονται πιο ζηλωτες κι απο αυτους που κατηγορουνε... μου θυμιζουνε εκεινους που με υπερζηλωτισμο κατηγορουσανε τους διοργανωτες του Ιερου Λοχου για τη συγκεντρωση στη Θεσσαλονικη, με τα σχόλια εκτος λογικής, ενω αλλα πραγματα δεν τους πειραζουνε...

ΣΤΑΥΡΟΣ

Orthodox True είπε...

Αγαπητοί αδελφοί μου, επειδή γνωρίζω το φρόνημα τών Ζηλωτών Πατέρων, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στό εκατομμύριο νά μνημονεύουν Πατριάρχη. Εκτός βέβαια εάν χάσουν τας φρένας.
Επίσης θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν νά κάνει πίσω το Φανάρι, καί να αποδεχτεί τη διοικητική υπαγωγή της Εσφιγμένου.
Γιά εμένα οι Γνήσιοι Εσφιγμενίτες χάνουν το χρόνο τους. Δέν υπάρχει περίπτωση νά αποδεχτεί ο Πατριάρχης τη διαφορετικότητα τής μη μνημόνευσης, γιατί θά γίνει νομικό καί πνευματικό προηγούμενο καί θά τό αξιωθούν καί άλλα Μοναστήρια λόγω Οικουμενισμού καί θά αποδυναμωθεί ο Πατριάρχης.
Επίσης θά βγεί καί εκτός Αγίου Όρους καί όποιος Αρχιερέας θέλει νά διακόψει την Κοινωνία μέ τό Πατριαρχείο θά αξιώνεται της διοικητικής υπαγωγής γιά τά ωφέλη τού μισθού κλπ.

Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε...

Σταύρο άσε την προπαγάνδα γιατί αρκετά έχουμε από αυτήν μέσω κομμάτων, πολιτικών και άλλων. Δεν χρειάζεται να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και όσοι παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι της Ορθοδοξίας!

- Φυσικά και ΥΒΡΙΖΕΙ η μια πλευρά την άλλη: Σχισματικοί, αιρετικοί κλπ από τον Βαρθολομαίο, προδότες, αιρετικοί κλπ από την Εσφιγμένου! Για να μην γράψω άλλα χειρότερα που ξεστομίζονται ένθεν κακείθεν...

- Πολιτική στον Χριστό; Ε όχι δα! Αλλιώς ας γίνουμε Βατικανό, που ασκεί πολιτική μέσω επίσημου κοσμικού κράτους. Ο Χριστός έκανε πολιτική; Οι Άγιοι και οι Μάρτυρες; Οι κωλοτούμπες δεν είναι ούτε εξυπνάδα ούτε ευστορφία, αλλά υποκρισία και δειλία.

- Κράτα κι εσύ και όλοι μας ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ. Βέβαια, αν κρίνω από το προπαγανδιστικό σου σχόλιο, ακόμα κι αν ΜΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΝ τον Βαρθολομαίο μεθαύριο ΕΝΤΟΣ της Εσφιγμένου, εσύ θα μιλάς για...πολιτική!

Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε νοημοσύνη και μνήμη χρυσόψαρου.

Ανώνυμος είπε...

Δημητρη συνεχιζεις να παραλυρεις
Το προδότες κι αιρετικοί είναι Ελληνορθόδοξη φρασεολογία αιώνων, που αντιθετως δεν χρησιμοποιουνε καποιοι αλλοι( κανοντας πραγματικη πολιτικη), για να γλιτωσουνε πράγματα και βαρανε ασφαιρα...Δεν θελω να επεκταθω, ξερω ποσο δυσκολο ειναι να απαρνηθουνε μισθο-ασφαλιση-εξουσια-δοξα, εγω δεν εχω απαρνηθει ισως τα δικα μου θελω για να τους κρινω και προσπαθω να το αποφευγω αν και φτανω στο αμην καποιες φορες με τη καταντια και τους "αξιωματικους" σε σιγη ή σε ασφαιρα. Όχι όμως και να κατακρινεται με βαρυγδουπες εκφρασεις η ουσιαστικη πολιτικη προς οφελος της Πιστεως, ενω καποιοι ακολουθουνε οσους εφαρμοζουνε την πραγματικη πολιτικη προς ίδιον οφελος....Πλειστες οι περιπτωσεις Αγιων Πατερων που με διακριση και διπλωματια διέσωσαν και βοήθησαν Πίστη και λαό, λειτουργωντας "διπλωματικά"...ο λαος λεει για καποιους "ακριβοι στα πιτουρα αλλά φθηνοι στο χαβιαρι"...
υπαρχει κατι που λεγεται συκοφαντια, αλλα δεν με πειραζει, τον εαυτο σου όμως χαλας
υπαρχει κατι που λεγεται λογικη και την χανεις συνεχως λειτουργωντας εν θερμω
υπαρχει κατι που λεγεται ψυχραιμια κι υπομονη...μιλας για μικρο καλαθι, ενω εχεις βιαστει να πεις ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ, για κωλοτουμπες και για μας που... φανατιζομαστε

Είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός κι αν μια στις χιλιες γινει κωλοτουμπα από τους 3-4 Μοναχους που θα χασουνε τα λογικα τους, τοτε θα θλιβω βαθυτατα, δεν θα ακολουθησω κανεναν αλλοφρονησαντα...
Ενω αντιθετα εσυ δυστυχως σε βλεπω να χαρεις, ενω θα εχει πεσει ενα ΟΧΥΡΟ της Ορθοδοξιας... μην κρινεις απο την δικη σου αλλοπροσαλλη εμπειρια σε κομματα κι αναφερεις και "την μνήμη χρυσόψαρου", είσαι απιστευτος...κι η συμπεριφορα σου δειχνει ότι ακομα δεν εχεις κοιταχτει στον "καθρεπτη" και περνας Ιεροεξεταση ολους τους αλλους, με βαριες συκοφαντικες εκφρασεις. Δεν μιλάς σε κάποιο οπαδο εκάστοτε πολιτικού κομματος από εσενα, για να μιλας ετσι..
Εγω, που κάνω ...προπαγανδα, έχω πανω απο δεκα χρονια να επισκεπτω το Μοναστήρι, για διαφωνίες-έλλειψη "ανάπαυσης" με κάποιους Μοναχους, αλλα δεν εχω εμπαθεια κι αναγνωριζω τον αγωνα τους. Το Μοναστηρι βρίσκεται όμως στην καρδια μου κι αισθανομαι Εσφιγμενιτης
Καλή συνεχεια,θα ξανασυζητησω μαζι σου οταν δω αλλαγη σε σενα και τοτε θα χαρω πραγματικα, οπως επισης ειναι θλιβερο να γραφω τα ανωτερω
Και να σκεφτεσαι αυτα που σου λενε, γιατι ακομα κι απο καποιον που μιλαει με κακια (όχι παντως εγω) μπορεις να κερδισεις, να καταλαβεις πραγματα, μην εισαι ετοιμος για επιθεση

ΣΤΑΥΡΟΣ

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Δεν χρειάζονται προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Ήρθε η διάψευση της μονής:


ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (22/4/2016)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 22 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2016

Ανακοίνωση προς ψευδή και εκ του πονηρού δημοσιεύματα.

Εκ του πονηρού συμφέροντα του Αγίου Όρους, που πνέουν τα λοίσθια, διαδίδουν σκοπίμως ψευδεις ειδήσεις.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, η Γνήσια και Ιστορική Ιερά Μονή Εσφιγμένου, προσκλήθηκε σε διαβούλευση με μόνο και αποκλειστικό θέμα την "διοικητική επαναφορά" της στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και στα όργανα αυτής.

Οι συνομιλίες έως τώρα απέβησαν άκαρπες, επιτίμια και αγκυλώσεις παραμένουν.


Η Ιστορική και Γνήσια Ιερά Μονή Εσφιγμένου πάντα πιστή στον αγώνα της Ορθοδοξίας.

Κάθε άλλο εκτός των ανωτέρω...ψευδές.

Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε...

Μια απαραίτητη διευκρίνηση για τον Σταύρο που γράφει ότι συνεχίζω να παραληρώ:

Το ότι πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΣ να κρατάμε μικρό καλάθι, δεν σημαίνει πως οι όποιες διαπραγματεύσεις της Μονής με τον Βαρθολομαίο δεν γίνονταν στα κρυφά, στα μουλωχτά! Φυσικά και γίνονταν, κάτι που προκαλεί απορία και σύγχυση, αφού δεν μιλάμε για συζητήσεις μιας ημέρας, αλλά τριών μηνών!

Νομίζω πως αν δεν έβγαιναν στη φόρα οι ειδήσεις των διαλόγων αυτών, δεν θα μαθαίναμε τίποτα. Θα έβρισκα τιμιότερο η Μονή να ενημέρωνε τουλάχιστον τους υποστηρικτές της από μόνη της, χωρίς να περιμένει να ξεσπάσει πρώτα όλος αυτός ο θόρυβος.

Αυτή τη «μόνη αλήθεια», που γράφουν στην ανακοίνωσή τους, την μάθαμε ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ. Δικαίωμά μας λοιπόν, να υποψιαζόμαστε διάφορα και φυσικά, να κρατάμε μικρό καλάθι.

AUTHOR είπε...

http://esfigmenou.blogspot.gr/2016/04/blog-post_22.html?m=0

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Μικρό καλάθι πρέπει να κρατάμε για τον καθένα. Αυτό είναι γενικός χρήσιμος κανόνας.

Από 'κει και πέρα εφόσον μόλις κυκλοφόρησαν οι "διαρροές" εκ μέρους του Πατριαρχείου, σε 1-2 μέρες η Μονή ξεκαθάρισε ότι συζητούσε μόνον για την διοικητική επανένταξη της στο Άγ.Όρος (συνεπώς δεν επέτρεψε θέμα επανέναρξης του μνημοσύνου του Πατριάρχη), δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητούμε. Η αντίδραση της μονής στο δημοσίευμα-με δεδομένο ότι είμαστε σε περίοδο σαρακοστής άρα η πληροφόρηση είναι ίσως περιορισμένη και οι μοναχοί της είναι στο Αγ.Όρος και δεν σουλατσάρουν εκτός Αγ.Όρους, σε πανηγύρεις και ενθρονίσεις δεσποτάδων- ήταν ουσιαστικά ΑΜΕΣΗ.

Το πιο πιθανό είναι να έγινε έτσι. Δηλαδή προς το τέλος των συζητήσεων να άρχισαν οι Πατριαρχικοί να θέτουν τον πραγματικό τους στόχο (το θέμα μνημοσύνου), αυτοί να το απέρριψαν και μετά να κυκλοφόρησαν οι φήμες.
Το τι έχει στο μυαλό του το Πατριαρχείο (που επεδίωξε μια τέτοια επαφή) και το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Πιθανώς σχετίζεται με την Πανορθόδοξη Σύνοδο και την προσπάθεια να κλείσουν τα μέτωπα για να προχωρήσει οικουμενιστικά.

Οι Ορθόδοξοι θα πρέπει να γνωρίζουν μόνον την γλώσσα της αληθείας. Με αυτήν πρέπει να διαβουλεύονται και να είναι κατηγορηματικοί σε κάθε δογματική υποχώρηση.

Ανώνυμος είπε...

Τό Φανάρι πρό τῆς ἐπερχομένης ψευδοΣυνόδου
πού μόνο μέ τόν Χριστό δέν θά εἶναι σύν ὁδῷ,
"φλερτάρει" μέ τούς Ἐσφιγμενίτες
καί "διαπλάθει" πρός μία στρεβλή κατεύθυνση "συμφωνίας"
τή συνείδηση τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας
πρῶτον: διότι γνωρίζει ἐκ τῶν προτέρων ὅτι οἱ Ἐσφιγμενίτες
θά ξεσηκωθοῦν
στά ὅποια ἄλαλα καί μπάλαλα θεσπίσει ἡ Σύνοδος
καί δεύτερον: γιά νά μαλθακέψει τήν ἄποψη
τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας πού ἔχει
γιά τήν ἀγωνιστικότητα καί τό ἀσυμβίβαστον
τῶν Ἐσφιγμενιτῶν!
Ἔ ρέ κάτι ἀλώπεκες πού "ποιμένουν"
καί κάτι "ὀρθόδοξα" ἱστολόγια πού τίς χαϊδεύουν!
Ἱστολόγιον ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

mnk είπε...

Οι εσφιγμενήτες δεν επέλεξαν οι ίδιοι την διοικητική απομόνωσή τους, τους επεβλήθη έξωθεν και παρά την θέλησή τους. Άρα γιατί να μην αποδεχτούν συζητήσεις για την αναίρεσή της;

Την διακοπή μνημονεύσεως αιρετικού αρχιερέως επέλεξαν οι ίδιοι, την οποία και δεν διαπραγματεύονται έναντι οιουδήποτε τιμήματος.
Όπερ, ουδέν μεμπτόν.

Από την άλλη, το Πατρειαρχείο -ως αλώπηξ που λέει και η ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ- έριξε πρώτα το δόλωμα της διοικητικής επανένταξης, που σε πρακτικά θέματα θα ανακούφιζε πολύ τους ταλαιπωρημένους εσφιγμενήτες, κι όταν έκρινε πως το δάγκωσαν επαρκώς ώστε να "γλυκαθούν" και να πέσουν οι αντιστάσεις τους, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο κι εξαπέλυσε τον απροκάλυπτο εκβιασμό.

Κι αφού ο εκβιασμός δεν έπιασε, το έριξαν στις ανακοινώσεις και στις προσφιλείς τους τέχνες του πατρός του ψεύδους.
Εάν το εν αυτοίς "φως" είναι σκότος, τότε πόσον είναι το σκότος;

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Το σχόλιο που ακολουθεί γράψαμε σε σημερινή ανάρτηση με τίτλο:
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
που δημοσιεύθηκε εδώ:
http://panayiotistelevantos.blogspot.gr/2016/04/blog-post_290.html

Επειδή έχουμε την υπόνοια ότι δεν θα δημοσιευθεί, το αναρτούμε εκ των προτέρων εδώ.



Το ενδεχόμενο να συνειδητοποιήσουν όλοι οι πραγματικά ευλαβείς ορθόδοξοι τι παίζεται με τον Οικουμενισμό,
να διακόψουν ευλαβείς ιερείς και μητροπολίτες το μνημόσυνο του Πατριάρχη και των δεσποτάδων που πράττουν οικουμενιστικά ολισθήματα,
να εξεταστεί και πάλι πως προέκυψε το ζήτημα με το νέο ημερολόγιο (και πάλι με ευθύνη των οικουμενιστών)
και να ξαναγίνει μία ποίμνη, εις ποιμήν, Ο Χριστός (και όχι ο Πάπας ή ο Πάπας Βαρθολομαίος)
το σκεφθήκατε;


Η λογική σας θυμίζει λογική μνημονιακών:
Αυτό είναι το μνημόνιο, αυτά χρωστάμε, διαλέξτε "δήμιο" να σας κυβερνήσει.


Η Μονή Εσφιγμένου κ.Τελεβάντο, έχει περάσει από φωτιά και ατσάλι τόσα χρόνια. Έχουν πεινάσει, έχουν κρυώσει, έχουν ταλαιπωρηθεί. Έχουν πεθάνει μοναχοί της ανήμποροι, χωρίς φάρμακα και γιατρούς.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ένα τέτοιο πρότυπο αγώνα για την ορθοδοξία να σβήσει.Ευτυχώς δεν εξουσιοδότησαν εσάς για να της δώσετε "λύσεις".

Ομοίως από "φωτιά και ατσάλι" πέρασαν και οι ορθόδοξοι αδερφοί μας που ακολουθούν το πάτριο ημερολόγιο. Βρέθηκαν χωρίς εκκλησιές, χωρίς μοναστήρια, χωρίς άγια λείψανα, χωρίς ... χωρίς, κι όμως με την βοήθεια του Θεού τα ξανάφτιαξαν από την αρχή.


Ακούστε τώρα τις 2 δικές μας "λύσεις:
1) να ζητήσει συγνώμη δημόσια ο Πατριάρχης για όλα του τα λάθη (ομοίως και όλοι οι αυλικοί και οι οικουμενίζοντες σε Ελλάδα και εξωτερικό), να καθαιρεθούν για όσα έχουν κάνει, όπως προβλέπεται από τους ιερούς κανόνες και να πα΄ρουν την θέση τους ευλαβείς μητροπολίτες και πατριάρχες.

2) να πάρει στα χέρια του την κατάσταση ο πιστός λαός και να διώξει από την εκκλησία τα λαμόγια που έχουν καταλάβει την διοίκηση της, όλους αυτούς που για να γίνουν δεσποτάδες φυλάνε "κατουρημένες" ή ... μασονικές ποδιές.

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο για το σχολιο σας, που βλεπω δεν δημοσιευτηκε, δεν θελει τον διαλογο, μονο να δημοσιευει αρθρα με τιτλο
"ΕΥΓΕ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΠΑΡΡΗΣΙΑΣΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ!"
αποκοιμίζωντας το ήδη "ζαλισμενο" Ποιμνιο και συσσωρευοντας δυστυχως ΜΕΓΑΛΗ ευθυνη πανω του. Καλυτερα να μην ειχε καν ιστολογιο, να ητανε απλος Πιστος. Δεν μιλαω για εσκεμμενες ενεργειες, αλλα οταν καποιος ακολουθει την "Εκκλησιολογια" που τον βολευει/"αναπαυει", με συμμμαχο και την εμπαθεια, τοτε εκει καταληγει...
Να του θυμισω τους παρακατω Ιερους Κανονες της Εκκλησιας μας, για την συμβιβαστικη λυση που λεει, την πολιτικάντικη θα την χαρακτηρισω εγω (η οποία δεν θα πάρει "ευγε", όπως του Φλωρινης που συλλειτουργησε με τον Οικουμενιστη), και μαλιστα προτρεπει και την Ιερα Κοινοτητα να την αποδεχθει, να δεχτει το απολωλος...Φαινεται το υπερτατο προβλημα γι΄αυτον ειναι η Εσφγιγμενου κι οχι η Παναιρεση που κυριαρχει κι οι "υπευθυνοι" δεν κανουνε το καθηκον τους για να την εκδιώξουνε από το Σώμα της Εκκλησίας κι ετσι οι δυσμενετατες εξελιξεις προχωρανε με γοργους ρυθμους
Καλή φώτιση να έχει γιατι έχει μεγαλυτερο βάρος από έναν απλό Πιστό
Β' Κανὼν τῆς ἐν Ἀντιοχείᾳ Συνόδου:
«Μὴ ἐξεῖναι δὲ κοινωνεῖν τοῖς ἀκοινωνήτοις, μηδὲ κατ᾽ οἴκους συνελθόντας συνεύχεσθαι τοῖς μὴ τῇ ἐκκλησίᾳ συνευχομένοις, μηδὲ ἐν ἑτέρᾳ ἐκκλησίᾳ ὑποδέχεσθαι τοὺς ἐν ἑτέρᾳ ἐκκλησίᾳ μὴ συναγομένους. Εἰ δὲ φανείῃ τις τῶν ἐπισκόπων, ἢ πρεσβυτέρων, ἢ διακόνων, ἤ τις τοῦ κανόνος τοῖς ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν, καὶ τοῦτον ἀκοινώνητον εἶναι, ὡς ἂν συγχέοντα τὸν κανόνα τῆς ἐκκλησίας».
Ὁ ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στουδίτης γράφει δι’ ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι ἁπλῶς κοινωνοῦν μέ τούς αἱρετικούς: «Ἐχθροὺς γὰρ τοῦ Θεοῦ, ὁ Χρυσόστομος, οὐ μόνον τοὺς αἱρετικούς, ἀλλὰ καὶ τοὺς τοῖς τοιούτοις κοινωνοῦντας μεγάλῃ καὶ πολλῇ τῇ φωνῇ ἀπεφήνατο» (P.G. 99, 1049 Α).
Οἱ Ἁγιορεῖτες Πατέρες (1272 μ.Χ.) ποὺ βασανίστηκαν γιὰ τὴν Πίστη καὶ ἁγίασαν, ἔγραφαν πρὸς τὸν Παλαιολόγο: «Ἂν ἡ κοινωνία αὐτῶν ᾖ πρόδηλος, καὶ ἐν ἑνὶ τοῦ ὀρθοῦ ἔκπτωσις καὶ ἀνατροπή; ὁ γὰρ αἱρετικὸν δεχόμενος, τοῖς αὐτοῦ ὑπόκειται ἐγκλήμασι· καὶ ὁ ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν, ἀκοινώνητός ἐστιν, ὡς συγχέων τὸν κανόνα τῆς Ἐκκλησίας» (Ἐπιστολὴ ἁγιορειτῶν πρὸς τὸν Βασιλέα Μιχαὴλ τὸν Παλαιολόγον, Δοκίμιον Ἱστορικὸν Μοναχοῦ Καλλίστου Βλαστοῦ, ἐκδ.1896, σελ. 97-107).

ΣΤΑΥΡΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.