" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη της «Γραμμής Μεταξά»

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες, διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διήμερο ιστορικών ....
αναβιώσεων στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά» 


Πριν από 75 χρόνια, οι λιγοστοί υπερασπιστές των 21 οχυρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Η απάντηση στους Γερμανούς εισβολείς, του διοικητή του Ρούπελ Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου, εξακολουθεί να συγκινεί : 
«Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται»
Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό.



Οι ιστορικές αναβιώσεις ή αναπαραστάσεις είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό και σχετίζονται με πολεμικά γεγονότα από την Μάχη του Βατερλώ (1815) στο Βέλγιο έως την απόβαση των συμμάχων (1944) στην Νορμανδία. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις μάλιστα, έχουν εξελιχθεί σε θεσμούς και επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες ενισχύοντας έτσι και την τοπική οικονομία.

Η εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την υποστήριξη του υφ. Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος να καταστεί θεσμός, ανάλογος με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις στο χώρο του οχυρού Ρούπελ (εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, μοντελισμού κ.α.) ενώ νέοι χώροι του οχυρού θα ανοίξουν πρώτη φορά για το κοινό. 

Ομάδες αναβιωτών με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π., αναπαριστάνουν γνωστά και
άγνωστα στιγμιότυπα από την επική μάχη των Οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη. Η προσπάθεια επίλεκτων δυνάμεων του εχθρού να πλησιάσουν τα πολυβολεία των οχυρών και να φράξουν τις θυρίδες τους. Η αντεπίθεση των Ελλήνων υπερασπιστών, η ρίψη αερίων μέσα στις στοές, το «Όχι» του Δουράτσου, το τέλος μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και την συνθηκολόγηση.

Πληροφορίες για την εκδήλωση : 

To σποτ : 

το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.