" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση προς τιμήν του Βορειοηπειρώτη αγωνιστή Ανδρέα Μαρτίνου.

Η Ένωση Χειμαρριωτών σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Πελασγός» του Ιωάννη Γιαννάκενα διοργανώνουν εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση προς τιμήν του Βορειοηπειρώτη αγωνιστή Ανδρέα Μαρτίνου, του οποίου μόλις κυκλοφόρησε ζωντανή μαρτυρία με τίτλο «Το πρέπον του Ανδρέα Μαρτίνου»,
την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δ. Σούτσου 46, σταθμός μετρό Αμπελόκηποι). 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος Ο δικηγόρος και αγωνιστής των φυλακισθέντων Βορειοηπειρωτών Κώστας Κυριακού Ο συνιδρυτής της Ένωσης Χειμαρριωτών και δικηγόρος Αθανάσιος Κόρμαλης Ο συγγραφέας του έργου Σταύρος Παπουτσής Ο τιμώμενος Ανδρέας Μαρτίνος 
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών Μαρία Μπολάνου και ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας. 

Όπως γράφει ο Αθανάσιος Λ. Κόρμαλης, ο Ανδρέας με το βιβλίο του κάνει γνωστή την καταπίεση, τα μέτρα και την πολιτική του κομμουνιστικού καθεστώτος. Προσφέρει γνώση που γεννά την αντίσταση σε ένα πεδίο, όπου πολλοί “Ελληνόφωνοι” αγωνίζονταν να πουλήσουν συμπαράσταση σε “αδικούμενους όπου γης” αλλά ποτέ όμως σε Έλληνες ή Ελληνικής καταγωγής ανθρώπους.. . [Ελεεινή συμπεριφορά, που χρήζει ιδιαιτέρας μελέτης]. 

Ακόμη ένα πολύτιμο βιβλίο, που “ξεθάβει” τα κατορθώματα του καθεστώτος σε Βόρειο Ήπειρο και Αλβανία· και θα πρέπει να γράφουν και αλλά της ιδίας εποχής με τον Ανδρέα αλλά και παλαιότερης.
Ο Ανδρέας με το αίμα και την μαρτυρική αφήγησή του, για την οποίαν αξίζουν θερμά και πολλά συγχαρητήρια στον συντάκτη και στην επιμελήτρια, συνέτριψε και το “σύνδρομο εξάρτησης και υποτέλειας” που συνθλίβει το έθνος μας, την αξιοπρέπεια, την ζωή, την πρόοδο, το Μέλλον των Ελλήνων, που δεν έχουν πάψει να διαβιούν μονίμως στην ζητιανιά, μονίμως στα γόνατα…
Μια στάλα άνθρωπος σηκώθηκε, στάθηκε όρθιος, μόνος ή
με ελάχιστους Ανθρώπους και αντέδρασε στους λυκάνθρωπους, τους δόλιους, τους κακούς, τους βασανιστές (ψυχής και σώματος)· και η Κλειώ, με την απόδοση των άγραφων περγαμηνών στην διάθεσή του τον αντάμειψε, του χάρισε σελίδες γεμάτες αναγνώριση και ένα λαμπρό και καθαρό πρόσωπο στην Ιστορία. 

Ας βυθισθούμε στις γραμμές του βιβλίου της μαρτυρίας του Ανδρέα, που η τύχη τον ευνόησε να γεννηθεί στους Δρυμάδες. Είχε τόλμη και αρετή. Έφερε μέσα του το “φορτίο” του αληθινού Ανθρώπου (βγαλμένο εκεί από την Γη και τα έγκατα των Δρυμάδων), το “φορτίο” της αγάπης προς την ζωή, την πατρίδα, την Ελευθερία και την ανθρωπότητα… Ένα “φορτίο” που συνεπάγεται τον αγώνα, το καθήκον, το πρέπον και την θυσία σαν αποτελέσματα τόσων μεγάλων “πιστεύω” και Ιδανικών. 
Ας σταθούμε κι εμείς -για λίγο- τυχεροί και αναβαπτιζόμενοι, ακολουθώντας το σκληρό μονοπάτι της Αρετής, σε μια εποχή που η μικρότητα και η κακία έχουν θεοποιηθεί γύρω μας… Ας ξαποστάσουμε και όσοι μπορούμε ας συνεχίσουμε… Ευχαριστούμε αδελφέ Ανδρέα!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.