" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Απόφαση σταθμός του ΣτΕ: Τα μοναστήρια ανήκουν στο Ηγουμενοσυμβούλιο τους και ΟΧΙ στους "δεσποτάδες"!

Την εισήγηση  του Συμβουλίου της Επικρατείας (αν καταλάβαμε καλά εκκρεμεί η τελική απόφαση) με την οποία ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ οι "διοικητικές πράξεις" μητροπολιτών να διορίζουν αυθαίρετα "τριμελή διαχειριστική επιτροπή" για να υποκαταστήσει το ηγουμενοσυμβούλιο μοναστηριού, αφιερώνουμε εξαιρετικά στον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο. 


Με λύπη πρόσφατα διαβάσαμε ότι μήνυσε 4 ιστολόγια! (όπως διαβάσαμε εδώ)

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» όπως έλεγαν και οι σοφοί αρχαίοι πρόγονοι μας.

Αξίζει να διαβάσετε σχετική ανάρτηση με τίτλο: "Σεβασμιότατε σταματήστε τις μηνύσεις" (αναφέρεται σε μηνύσεις του μητροπολίτη Ναυπάκτου, που προηγήθηκαν)  και αν έχετε χρόνο ρίξτε μια ματιά στο πλούσιο υλικό των Αττικών Νέων,  για την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου και την διαμάχη της με τον τοπικό μητροπολίτη, εδώ.
Τι να το κάνουμε το αξιόλογο συγγραφικό έργο του μητροπολίτη, όταν δείχνει τέτοιο μένος εναντίον ενός μοναστηριού;; Κρίμα.






Νέα σημαντική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αρ. 510/ 2015), έρχεται να προστατέψει και πάλι το θεσμό του αυτοδιοίκητου των κοινοβιακών μοναστικών Αδελφοτήτων, στην Εκκλησία Ελλάδος.


Το Δικαστήριο, απέρριψε διοικητική πράξη τοπικού Μητροπολίτη, που διόρισε προσωρινή «τριμελή διαχειριστική επιτροπή» και διέταξε τις μοναχές του κοινοβίου, να της παραδώσουν τη διαχείριση του μοναστηριού (!).


Το σκεπτικό της Απόφασης, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι:
«…η διοίκηση της Ιεράς Μονής ανήκει στο Ηγουμενοσυμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από τη μοναστική αδελφότητα, χωρίς να χορηγείται στον επιχώριο Μητροπολίτη η εξουσία αντικατάστασης του Ηγουμενοσυμβουλίου με άλλο όργανο ή αποψίλωσης των αρμοδιοτήτων του».

Η νομολογία στην Απόφαση αυτή, του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, βάζει τα πράγματα στη θέση τους, για κάθε επίδοξο «καταπατητή» κοινοβιακών θεσμικών κεκτημένων των μοναστικών Αδελφοτήτων, και συγκεκριμένα,
προστατεύει τις αρμοδιότητες των Ηγουμενοσυμβουλίων που ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ από τις μοναστικές Αδελφότητες.

Με αυτή την Απόφαση, παύουν πλέον οριστικά να έχουν εφαρμογή, τα διοικητικά τεχνάσματα τύπου εγκάθετων «διαχειριστικών επιτροπών», που δυστυχώς ορισμένοι μητροπολίτες, προσπαθούσαν -όχι νόμιμα- να τα επιβάλλουν στα κοινόβια μοναστήρια, ώστε να προσπαθήσουν να καθυποτάξουν την ελεύθερη θέληση του σώματος της Ολομέλειας και να καταργήσουν εν τοις πράγμασι τα Ηγουμενοσυμβούλια, που εκλέγονται από την Ολομέλεια του κάθε Κοινοβίου.
ΠΗΓΗ:



Συμπεράσματα

1. Ως αιτούντες, άπαντες οι ιερομόναχοι και Μοναχοί και εγκαταβιούντες σήμερα (2015) στην συγκεκριμένη Ιερά Μονή – Ιεραποστολικό Κέντρο, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ευελπιστούντες στην δικαίωση των αιτημάτων μας, παρακαλούμε ευσεβάστως και αιτούμαστε, για την κατά νόμο προστασία των δικαιωμάτων μας, ως Έλληνες πολίτες, ορθόδοξοι μοναχοί και κληρικοί, αλλά και ως ένωση προσώπων, συναθροισμένοι σε κοινοβιακή Ιερά Μονή («εν Αδελφότητι»), με σκοπό την προσωπική άσκηση, την τέλεση Θείας Λατρείας, αλλά και την άσκηση φιλανθρωπικής και κοινωνικής δράσης.


2. Το προσβαλλόμενο διάταγμα, (ΠΔ 5/2013) θεωρούμε, ότι εκδόθηκε κατά προφανή παραβίαση της προβλεπόμενης νόμιμης διαδικασίας, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη η συναρμοδιότητα α) σχετική απόφαση εκ μέρους της Ολομελείας της κοινοβιακής μοναστικής Αδελφότητος β) σχετική σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών γ) σχετική απόφαση του Υπουργού Προεδρίας / Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


3. Η υπό κρίση Συνοδική Απόφαση (περί διάλυσης-συγχώνευσης του νπδδ της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), λήφθηκε από αναρμόδιο όργανο και χωρίς τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, είναι ανυπόστατη, παράνομη και αντισυνταγματική.


4. Η πιθανή, μη ακύρωση του προσβαλλόμενου Π.Δ., θα λειτουργήσει ως βαρύτατο πλήγμα, για ολόκληρο τον ελλαδικό κοινοβιακό μοναχισμό -ανδρικό και γυναικείο-, και θα θίξει στην ουσία και αυτό το δικαίωμα «προσφυγή σε δικαστήριο»,που θα καταστήσει τις Μονές «εξ ολοκλήρου εξαρτημένες από την Εκκλησία της Ελλάδος» και θα αποτελέσει πρωτοφανή επέμβαση στη σφαίρα αυτοδιοίκησης των Μονών, όπως αυτή κατοχυρώνεται και οριοθετείται από τις διατάξεις των Εσωτερικών Κανονισμών των μοναστηριών, έναντι των επεμβάσεων οιουδήποτε τρίτου.

Αντίθετα η αιτούμενη ακύρωση του προσβαλλόμενου ΠΔ, θα διασφαλίσει μια για πάντα, τη διοικητική αυτονομία των κοινοβιακών μοναστηριών, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, από δεκαετίες κατοχυρωμένο από Νόμους και ιερούς Κανόνες, όπως και οι συνταγματικές διατάξεις προστατεύουν 12, 13, 17 και 9 της ΕΣΔΑ.
Dr. Ignatios S. Stavropoulos 
2 Karakoulaki str.
GR 303 00 Nafpaktos, Greece
mobile: +30 6944 460 321
tel: +30 26340 22731, -22324
fax: +30 26340 22466
την είδηση διαβάσαμε εδώ


Σχόλιο
Αξίζει να δείτε στο παρακάτω βίντεο το έργο που επιτελείται στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ναύπακτο. 




Αυτή τη Μονή -όπως πληροφορούμαστε- παλεύει με κάθε μέσο να διαλύσει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου.  
Επιμέλεια: Ιστολόγιο- Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"


Από σήμερα το ιστολόγιο του αρχιμανδρίτη Ιγνατίου Σταυρόπουλου θα προστεθεί στα "προτεινόμενα ιστολόγια" μας.
Όπως έχουμε υποσχεθεί, στην μάχη ενάντια στην "δεσποτοκρατία" (μια αληθινή πληγή στην εκκλησία μας) ΔΕΝ θα αφήσουμε ΚΑΝΕΝΑΝ  ιερέα και ιερομόναχο μόνο του.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι τα 4 ιστολόγια που μήνυσε ο Ναυπάκτου; Έχετε πληροφορηθεί κάτι;

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ λόγοι εκδίωξης της μονής είναι αστείοι πολλά ορθόδοξα μοναστήρια εντός εκτός Ελλάδας ακόμα και στο Αγιον Ορος αλλά και κελλιώτες μοναχοί ασχολούνται με διάφορες εργασιεσ και πολλουν τα εργόχειρά τους για να κερδισουν τα προς το ζήν μαλλιστα προβάλλονται από τα ΜΜΕ, και το κάνουν για να εχουν καποια οικονομική αυτονομία. Το μαναστηρι της Ναύπακτου έχει μια αξιόλογη αδελφότητα με πλούσιο έργο ιεραποστολικό και ποιμαντικο .

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Σίγουρα μηνύθηκε το Αγιορίτικο βήμα αφού το επιβεβαιώνει:

http://www.agioritikovima.gr/arxeio/item/70085-%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8D%CE%B5%CE%B9-site-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-blog

Πιθανότατα μηνύθηκαν ακόμη τα Αττικά Νέα και κάποιο τοπικό ιστολόγιο της Ναυπάκτου (που δεν φέρει επωνυμία συνεπώς δεν υφίσταται κατ ουσίαν η μήνυση αφού δεν μπορεί να παραδοθεί πουθενά).

Αντίστοιχες κινήσεις εκφοβισμού -κατά την άποψη μας- από τον μητροπολίτη, έγιναν και στο παρελθόν (2012) πχ :
http://www.pentapostagma.gr/2012/12/blog-post_8604.html

Είναι αυτό που είπε ο Χριστός στην επί τους όρους ομιλία:
"Ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν μὴ ἀντιστῆναι τῷ πονηρῷ· ἀλλ᾿ ὅστις σε ῥαπίσει ἐπὶ τὴν δεξιὰν σιαγόνα, στρέψον αὐτῷ καὶ τὴν ἄλλην"
Πιστή εφαρμογή..

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Ναυπάκτου Ἱερόθεον Ἐπίσκοπον καί Πατέρα
Αγοντα σεπτάς ἑορτίους ἡμέρας
Υἱϊκῶς εἰκοσαετής Ποίμνη εὐχέτω
Πάντοτε ὑγιαίνοντα καί ὀρθοτομοῦντα τόν λόγον
Απαντας ὁδηγοῦντα εἰς νομάς σωτηρίους
Κύριος χαρίζηται ἐπί μακρόν τῇ Ἐκκλησίᾳ.
Τιμίαν δέ Ποίμνην τοῦ καλοῦ ποιμένος
Ολην μαθητεύουσαν τῷ Ἐπισκόπῳ
Υπό τήν σκέπην Αὐτοῦ Κύριος φυλάξοι.

© 2013 Ἱερά Μητρόπολις Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου.

Ναι με coryright της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου!
Αν δεν το πιστεύετε, δείτε το:
http://parembasis.gr/index.php/menu-teyxos-230/4276-2015-230-01-a


Μας το έστειλε αναγνώστης -πιθανώς φοβήθηκε να το δημοσιεύσει ο ίδιος. Ούτε καν ως ανώνυμος. Μην φάει καμία "ποιμαντική" μήνυση γεμάτη "αγάπη" από τον "καλό ποιμένα". (όπως λέει και το στιχηρό)


Εμείς το δημοσιεύουμε. Τέτοια φαινόμενα είναι δυστυχώς "κολλητικά". Θα δείτε σε λίγο καιρό αντίστοιχα "τροπάρια"και για άλλους μητροπολίτες. Όσο τα φαινόμενα δεσποτοκρατίας πληθαίνουν, τόσο οι αυλοκόλακες παραληρούν.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.