" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΑΙΣΧΟΣ: Ο μητροπολίτης Κέρκυρας μοιράζει τρόφιμα που του έδωσαν οι Ροταριανοί

Διαβάζουμε στα εκκλησιαστικά πρακτορεία ειδήσεων (αυτά στα οποία στέλνουν οι μητροπόλεις τις ανακοινώσεις τους, συνήθως με το αζημίωτο..):
Το πρωί της Μεγάλης Τρίτης 7 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος μοίρασε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως τρόφιμα και είδης πρώτης ανάγκης σε 200 και πλέον οικογένειες, εν όψει του Πάσχα.
Τα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια του Κοινωνικού Παντοπωλείου που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια η τοπική Εκκλησία από τις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και από την συνδρομή των Κερκυραϊκών Συλλόγων της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ (HELLENIC RELIEF- CORFU RELIEF), της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπως επίσης και του Ροταριανού Ομίλου Κέρκυρας.

Τι να πρωτοσχολιάσουμε;
Ότι η εντολή του Χριστού "σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου, ὅπως ᾖ σου ἡ ἐλεημοσύνη ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ. " (Κατά Ματθαίον, κεφ 6, 3-4) έχει πάει στον κάλαθο των αχρήστων;
http://www.agioritikovima.gr/mitropoleis/item/57391-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF
Πηγή: agioritikovima.gr


Ότι οι μητροπόλεις με "ξένα κόλυβα" διαφημίζουν το "φιλανθρωπικό τους έργο";
200 σακούλες με τρόφιμα !!!  Σιγά το πράγμα με δεδομένο ότι είναι από τα πιο πλούσια τουριστικά μέρη και κυρίως με τόσα προσκυνήματα (Αγ.Σπυρίδωνα κλπ).  Μια απλή ενορία,  δίνει κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα περισσότερες σακούλες. 200 σακούλες τρόφιμα από όλες τις ενορίες της Κέρκυρας και από ένα σωρό συλλόγους.. (Μονή Βατοπεδίου, Ροταριανός Σύλλογος, Σύλλογος Κερκυραίων ΗΠΑ κλπ)
Και όμως στέλνουν την είδηση σε όλα τα δημοσιογραφικά site (ενδεχομένως η προβολή της είδησης να κοστίζει περισσότερο από τα ίδια τα τρόφιμα).


Το τραγικότερο όμως είναι ότι η ίδια η μητρόπολη διαφημίζει ότι μέρος της προσφοράς (200 σακούλες!), προέρχεται από τον Ροταριανό Όμιλο Κέρκυρας!


Δείτε την διαφήμιση των 200 σακούλων με τα τρόφιμα (και του Ροταριανού Ομίλου)  στην επίσημη ιστοσελίδα της μητρόπολης Κερκύρας :

Πηγή: imcorfu.gr


Η διαφήμιση και σε άλλα εκκλησιαστικά site:

Πηγή: romfea.gr
Η είδηση, πανομοιότυπη, σε ένα ακόμη εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων :
Πηγή:  amen.gr

Η είδηση  και σε τοπικά ιστολόγια, πχ:

Πηγή


Είπαμε, πιστή εφαρμογή του "σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου".

Μας θλίβει ακόμη, η επιλογή της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου να επιμένει να προβάλει το φιλανθρωπικό της έργο αλλά και η συμμετοχή του ονόματος της Αγιορίτικης Μονής δίπλα στους Ροταριανούς.


Ρόταρυ και Εκκλησία της Ελλάδος:
Τέλος, θυμίζουμε στον Μητροπολίτη Κερκύρας κ.Νεκτάριο ότι

στο «Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον ευσεβήν Ελληνικόν λαόν» της 29.11.1958 μεταξύ άλλων θεμάτων αναφέρονται και τα εξής για τους Ροταριανούς:
«….Η Οργάνωσις αυτή έχει χαρακτήρα διεθνή, στηριζόμενη επί αφηρημένων ηθικών φιλοσοφικών αρχών. Δεν δέχεται την ηθικήν ζωήν και την φιλανθρωπίαν ως καρπούς της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως, τουτέστι της Ελληνοχριστιανικής παραδόσεως…. Πάσα ηθική και κοινωνική κίνησις και ζωή εκτός του Χριστού καθιστά την Εκκλησίαν εφεκτικήν (=επιφυλακτικήν) και την εφεκτικότητα αυτήν έκρινεν η Ιεραρχία να τηρήση και απέναντι της Ροταριανής Οργανώσεως και να συστήση εις τους Κληρικούς να απέχουν των συνεστιάσεων αυτής….»  Πηγή


Εκκλησιαστικά Πρακτορεία ειδήσεων:
Τελικά είναι μύθος ότι δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα. Απόδειξη: τα εκκλησιαστικά πρακτορεία ειδήσεων. Καθημερινά δεκάδες φωτογραφίες δεσποτάδων σε διάφορες πόζες μέσα στο ναό, ακόμη και τις πιο ιερές στιγμές μέσα στο Ιερό (συνεπώς είναι φανερό ότι η φωτογράφιση γίνεται σκόπιμα). Ταυτόχρονα, τα εκκλησιαστικά πρακτορεία ειδήσεων διασφαλίζουν ότι θα κοπούν τα μη αρεστά σχόλια αναγνωστών. Νά 'ναι καλά τα χρήματα από τους δίσκους των ναών, που καταλήγουν -σε κάποιο ποσοστό- στη μητρόπολη, και από τη μητρόπολη ... στην διαφήμιση-αυτοπροβολή του εκάστοτε μητροπολίτη.. Κάνουν λοιπόν σίγουρα λάθος να λένε ότι δεν ήρθε ακόμη η ανάπτυξη στην Ελλάδα..
Ιστολόγιο-Ομάδα Εκπαιδευτικών "ο Παιδαγωγός"


Νεότερες αναρτήσεις:

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον, τα εκκλησιαστικά πρακτορεία ειδήσεων, απ'όσο γνωρίζω, δεν πληρώνονται για να δημοσιεύουν ειδήσεις, αλλά μονάχα για τις διαφημίσεις που υπάρχουν σε ορισμένα από αυτά.
Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε τι περιελάμβανε το δέμα, που παρέλαβε η κάθε οικογένεια, δηλαδή το πόσο πλούσιο ήταν.
Τρίτον, ο κάθε φορέας οφείλει να ενημερώνει ποιοι είναι οι "χορηγοί" του.
Τέλος, είναι καλό να γίνεται γνωστό το τι προσφέρει η εκκλησία στον κόσμο, διαφορετικά θα βγουν κάποιοι και θα πουν ότι η εκκλησία δεν κάνει τίποτα για το ποίμνιό της και απλά επιβαρύνει το κράτος με τους μισθούς των κληρικών.

Ανώνυμος είπε...

Μπες στο ρομφεα, στο αμεν και στο αγιορίτικο βήμα. Θα δεις ότι δεν έχουν περισσότερες από 1-2 διαφημίσεις ο καθένας. Άρα κάποιος πληρώνει τους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Τζάμπα δεν δουλεύει κανείς. Υπάρχουν δεσπότες που όταν πηγαίνουν στον ναό παίρνουν και τα έσοδα της ημέρας. Δες http://agonasax.blogspot.gr/2015/04/blog-post_3.html

Το αν παίρνουν μαύρα χρήματα ναοί, μητροπόλεις, ιερείς και δεσποτάδες, το ξέρουμε όλοι όταν κάνουμε γάμους, βαπτίσεις, μνημόσυνα κλπ. Σας έδωσαν ποτέ απόδειξη; Κάπου καταλήγουν αυτά τα χρήματα. Πάντως στους φτωχούς δεν πάνε.

Δε μου λες, αν πήγαινε η Χρυσή Αυγή και τους έδινε τρόφιμα, θα τα δεχόταν; Και μετά θα το έγραφαν στο Δελτίο τύπου και θα το έστελναν παντού; Αλλά οι Μασόνοι έχουν μεγαλύτερη αξία για κάποιους δεσποτάδες.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασε και απόσπασμα από απόφαση του Αρείου Πάγου:
... Ερχονταν κάθε εβδομάδα ο Π1 παπάς στην Κηφισιά για λογαριασμό του Μητροπολίτη στο Μοναστήρι, μας έκανε παράκληση και του δίναμε πότε 500.000 δραχμές και πότε 1.500.000 δραχμές για το Μητροπολίτη. Αυτό ξεκίνησε στις αρχές του 1995....Μετράγαμε εμείς τα χρήματα κάθε εβδομάδα ανελλιπώς, τέσσαρες φορές το μήνα έρχονταν ο Π1 και τα έπαιρνε. Η γερόντισσα έκανε κουμάντο στο ταμείο. Ο Δεσπότης μας τηλεφωνούσε το μεσημέρι ότι θα έρχονταν το βράδυ για να πάρει τα χρήματα...Το 1995 ο Π1 πήρε 5.000.000 δρχ. μαζεμένα ...Ο Δεσπότης ερχόταν βραδάκι, μία φορά την εβδομάδα και έμενε ένα τέταρτο με μισή ώρα. Πήγαινε στο ηγουμενείο και έπαιρνε τα χρήματα. Τον είχε δει και ο κύριος Κ1 και άλλος κόσμος. Τον είχαμε δει και εμείς ότι έπαιρνε χρήματα, εγώ τον είχα δει τουλάχιστον είκοσι φορές... Τα ζητούσε ο ίδιος και έπαιρνε τα χρήματα. Δεν χρωστούσαμε τίποτε στην Μητρόπολη, ποτέ δεν μας είχε πει ότι χρωστούσαμε χρήματα. Τον χρόνο έπαιρνε τουλάχιστον 30.000.000 δρχ. Με την Ψ3 και την Ψ2 μετρούσαμε τα χρήματα...Αρχές του 1998 έκλεισε τα παγκάρια, έβαλε παπά κάθε Δευτέρα να μετρά τα χρήματα, τον πατέρα Σ1, μαζί με άλλον παπά και τρεις μοναχές. Αυτά τα γράφαμε στα βιβλία. Το 1998 πήρε μία δόση και μετά δεν ξαναπήρε χρήματα... Μετά μας έκανε Δικαστήρια, ελέγχους και ανακρίσεις, μας ταλαιπώρησε πολύ, ενώ δεν έκανε χειροτονίες. Ήθελε το Μοναστήρι να το κάνει προσκύνημα, να μην έχει μοναχές...Αν υπήρχαν λιγότερες από πέντε μοναχές θα γίνονταν προσκύνημα. Εμάς θα μας έστελνε εξορία...

από:
http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=TeWcODx7rMETKSf8ghN33RjQv83ZPB&apof=778_2009

Βλέπεις τι καλούς δεσποτάδες έχουμε στην εκκλησία και τι ωραία επιβάλουν ποινές με το έτσι θέλω και κλείνουν τα μοναστήρια;
Η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Γι αυτό και οι παπάδες τρέμουν τους δεσποτάδες τους. Ξέρουν πολύ καλά τι "καλοί" άνθρωποι είναι (ευτυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις).

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Προς ανώνυμο 5:31 μμ:
ο ίδιος αποδέχεστε λοιπόν ότι πρόθεση της μητρόπολης Κερκύρας δεν είναι πραγματικά η στήριξη των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας αλλά η προβολή του κοινωνικού έργου της μητρόπολης, ώστε να δικαιολογείται στη συνέχεια η μισθοδοσία των κληρικών..
Η σκοπιμότητα με τον μανδύα της "αγάπης" προς τον πλησίον, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό (δωρεά ρόταρυ).


Αναφορικά με τα εκκλησιαστικά πρακτορεία ειδήσεων, σας γνωστοποιούμε ότι τους στείλαμε πολλές φορές κείμενα ή καταγγελίες μας αλλά ποτέ δεν φάνηκε να τους συγκινούν.
Σχολιάσαμε στο δημοσίευμα για τις 200 σακούλες, αλλά και πάλι δεν είδε το φως της δημοσιότητας.
Δεν είναι τυχαίο το ότι προβάλλονται συστηματικά συγκεκριμένοι μητροπολίτες και μονές ενώ το έργο άλλων αποσιωπείται (ακόμη κι όταν προβάλλεται σε άλλα ορθόδοξα ιστολόγια- μη επαγγελματικά, δεν αναδημοσιεύεται τίποτε).
Τώρα αν εσείς επιμένετε ότι όλα αυτά γίνονται τυχαία, είναι σεβαστή η άποψη σας. Μπορεί πράγματι να βρέθηκαν μερικοί επαγγελματίες δημοσιογράφοι που να ασχολούνται επαγγελματικά με εκκλησιαστικές ειδήσεις και να το κάνουν αφιλοκερδώς, μόνον με τα πενιχρά έσοδα από τις απειροελάχιστες διαφημίσεις.
Ενδεχομένως τα επόμενα Χριστούγεννα θα μπορούσε να οργανωθεί μία ακόμη συναυλία δυτικής μουσικής σε ορθόδοξο ναό, ώστε τα έσοδα να δοθούν για την οικονομική υποστήριξη των εκκλησιαστικών πρακτορείων ειδήσεων.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, πήγα να πληρώσω για μνημόσυνο και δεν με άφηναν να φύγω αν δεν πάρω απόδειξη. Ακόμη, έχω γνωρίσει ιερείς που δεν δέκτηκαν να πάρουν ούτε 1 ευρώ. Επίσης, αν κοιτάξετε μερικά από τα άρθρα των παραπάνω ιστοσελίδων που αναφέρατε, θα δείτε ότι πολλά από αυτά είναι γραμμένα από τις μητροπόλεις. Δεν γνωρίζω, αν υπάρχουν μητροπόλεις που έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν δημοσιογράφους για να διαφημιστούν. Γνωρίζω, όμως, πως κοντά σε κάποιους μητροπολίτες υπάρχουν άνθρωποι που δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν προκειμένου να διακονήσουν όσους τους χρειάζονται, και φυσικά εθελοντικά. Δεν γνωρίζω τι θα γινόταν, αν έκανε κάποια δωρεά η Χρυσή Αυγή. Μια ερώτηση θα κάνω μόνο: Αν κάποιος είχε άμεση ανάγκη από την βοήθειά σας, και εσεις δεν μπορούσατε να βοηθήσετε, λογικά θα ψάχνατε κάποιον που θα μπορούσε να βοηθήσει. Αν βρισκόταν μόνο ένας που ήθελε και αυτός δεν είχε τις ίδιες ιδεολογίες με εσάς. Τι επιλογή θα κάνατε; Θα επιλέγατε να αφήσετε αβοήθητο κάποιον ή θα δεχόσασταν την βοήθεια ενός "εχθρού";;;

Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε...

Επειδη μερικοι ισως δεν γνωριζουν πως λειτουργουν οι Μητροπολεις (Δοξα τω Θεω) οχι ολες με τα «εκκλησιαστικα πρακτορεια», ορισμενες πληροφοριες:

- Τιποτα δεν αναγραφεται τυχαια και...χαρην ενημερωσης σε αυτα, αλλα μονο με συγκεκριμενα ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Μητροπολεων που περιεχουν συγκεκριμενη θεματολογια και πληρωνονται «με το κομματι» (=με τη δημοσιευση).

- Οταν βλεπετε δεκαδες ή και εκατονταδες φωτογραφιες απο διαφορες Ακολουθιες, ειδικα Πανηγυρεις και Αρχιερατικα Συλλειτουργα, τοτε το «μπαγιοκο» ειναι πολυ μεγαλυτερο: Ειδικοτερα, στην Αττικη υπαρχουν 2-3 συγκεκριμενοι Μητροπολιτες που πληρωνουν αδρα για τετοιες δημοσιευσεις, ειδοποιωντας εγκαιρως τους «δημοσιογραφους» των εν λογω «πρακτορειων» να στειλουν ατομα για να καλυψουν τα...events!

- Πολυ σημαντικο ειναι το γεγονος πως οι ιδιοκτητες των συγκεκριμενων «πρακτορειων» ΔΕΝ ειναι καν δημοσιογραφοι και ειδικοτερα εκκλησιαστικων ειδησεων, αλλα ανεπαγγελτα τσιρακια, λακεδες (χωρις εισαγωγικα) Μητροπολιτων ή Αρχιμανδριτων, ακομα και πολιτικων κομματων (!!!) που με τις καταλληλες διασυνδεσεις και την απαραιτητη διαπλοκη, «εστησαν» τις ιστοσελιδες τους οχι φυσικα απο αγαπη για την Ορθοδοξια και την Εκκλησια, αλλα γιατι αυτη η ενασχοληση τους ειναι πολυ επικερδης!

Ειλικρινα, δεν καταλαβαινω σε τι χρειαζονται ολες αυτες οι δημοσιευσεις σε αυτες τις χαμηλοτατης υποσταθμης ιστοσελιδες, οταν ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ οι Μητροπολεις διαθετουν πλεον δικες τους ιστοσελιδες, οπου μπορουν αριστα να προβαλουν οποιες δραστηριοτητες επιθυμουν. Μηπως ολα γινονται για την ΔΙΑΠΛΟΚΗ που εξασφαλιζει την...αναπτυξη της συγκεκριμενης ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗΣ δραστηριοτητας στον χωρο της Εκκλησιας...;

Ανώνυμος είπε...

Σε πιστεύω, έκανες το μνημόσυνο και δεν σε άφηναν να φύγεις -θα σε τραβούσαν από το μανίκι-για να σου δώσουν την απόδειξη. Το βλέπουμε συχνά στην εκκλησία. Αν πάρουμε το βιβλίο εσόδων εξόδων μιας εκκλησίας θα βλέπουμε κάθε Κυριακή τις αποδείξεις από τα μνημόσυνα και τους γάμους που έγιναν. Ανεπιφύλακτα..
Έχεις πάρει πολλές φορές απόδειξη πχ από τη βάπτιση. Σε κάθε οικογένεια έχουν κρατήσει την απόδειξη από την βάπτιση που έκαναν. Πήγες μας λες μια φορά και δεν σε άφηναν να φύγεις χωρίς απόδειξη. Μόνο σε σένα συμβαίνουν αυτά τα παράξενα. Μάλλον θα μένεις στην Κέρκυρα, αλλιώς δεν εξηγείται.

Δεν μπορούσε μας λες η μητρόπολη να πληρώσει τα τρόφιμα και τι να κάνει, τι να κάνει, έψαξε και βρήκε τους Ροταριανούς για να της δώσουν τις υπόλοιπες σακούλες, να μην αφήσει τις υπόλοιπες οικογένειες νηστικές ! Αχ, τι καλοί που είναι εκεί στην μητρόπολη κερκύρας!! Βρε που την βρήκες τόσο ωραία δικαιολογία!
Αδερφέ, ο μητροπολίτης παίρνει μισθό 1500-2000 μηνιαίως. Ακόμη και με το ένα μηνιάτικοτου, ή με ε΄να ακόμη μηνιάτικο, θα μπορούσε να πληρώσει τα τρόφιμα. Η διαφήμιση σε όλα τα site δείχνει την πραγματική πρόθεση.
Και πως γίνεται να διαφημίζεις το "έργο" σου όταν τελικά ο ίδιος δεν έχεις δώσει τίποτε. Δηλαδή μπράβο στην μητρόπολη Κερκύρας που πήρε τα τρόφιμα που της έδωσαν οι σύλλογοι και τα μοίρασε; Μπράβο για την διανομή; Ή μπράβο για την προβολή; Που καταντήσαμε.

Σε κάθε ενορία σε όλη την Ελλάδα κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα δίνονται τρόφιμα. Και σε κάθε ενορία έχει φιλόπτωχο ταμείο που βοηθάει κάθε μήνα τους φτωχούς. Με ευγένεια, με διάκριση. Ούτε φωτογραφίες βγάζουν ούτε δελτία τύπου. Ούτε έχουν ανάγκη τους ροταριανούς (τους μασόνους).
"ἔλαιον δὲ ἁμαρτωλοῦ μὴ λιπανάτω τὴν κεφαλήν μου"

Ανώνυμος είπε...

Από Ανώνυμος 5.31 μ. μ. : Καλή Ανάσταση!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το Αγιορείτικο Βήμα δεν τοχει ένας Κανελλάκης που έβγαινε στο extra.
Αυτός ήταν Κομμουνιστής Ανθέλληνας, πως πήγε στην Εκκλησία;

Ανώνυμος είπε...

Δημιουργός και διευθυντής του ''Αγιορείτικου Βήματος'' είναι ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Θεοχάρης.
Η υπόλοιπη δημοσιογραφική του ομάδα εμφανίζεται εδώ (σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα):
http://www.agioritikovima.gr/information

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.