" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Το μεγάλο θαύμα του 1821

Ω ΑΝΟΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΣ ΥΜΑΣ ΕΒΑΣΚΑΝΕ ΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΗ ΠΕΙΘΕΣΘΑΙ; (Γαλ. γ΄ 1)

Πλησιάζει η μεγάλη γιορτή μας. Η επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η 25η Μαρτίου. Η Μεγάλη διπλή Γιορτή, της Πίστης και της Λευτεριάς μαζί. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. «Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην», λένε τα τροπάρια της Εκκλησίας μας. «Όλη η δόξα όλη η χάρη, άγια μέρα ξημερώνει και τη μνήμη σου το Έθνος χαιρετά γονατιστό», τραγουδάει από παλιά ο λαός μας.

Οι πρόγονοί μας ξεπετάχτηκαν από τους τάφους της μεγάλης αιχμαλωσίας των τετρακοσίων χρόνων και με τη βοήθεια του Θεού και την χάρη της Παναγίας μας αναστήθηκαν και αποτίναξαν τον βέβηλο και βάναυσο ζυγό των Τούρκων και των Τουρκαλβανών και έδωκαν ένα ηχηρό ράπισμα στις μεγάλες δυνάμεις που ειρωνεύονταν την προσπάθειά μας, φοβόντουσαν την οθωμανική αυτοκρατορία και δεν ήθελαν ουσιαστικά να σηκώσουμε κεφάλι εμείς οι ραγιάδες. Μας μισούσαν όλοι, πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων, των Φιλελλήνων και των Ρώσων.

Λίγο πρίν από την Επανάσταση του 1821 είχαμε πολλά προβλήματα. Ο λαός μας ήταν φοβισμένος, στρατός δεν υπήρχε, ηγεσία ανύπαρκτη. Μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία στεκόταν στα πόδια της και ενίσχυε το λαό μας. Απέξω στην Ευρώπη υπήρχε η Ιερή Συμμαχία των Μεγάλων Δυνάμεων που ήταν εναντίον μας, και βέβαια η καταδυνάστευση των Τούρκων. Μέχρι το 1821 είχαμε όμως κάνει 145 επαναστατικά κινήματα – κάθε 3 χρόνια στα 400 – που είχαν πνιγεί στο αίμα. Ποτάμι οι θυσίες και το αίμα που χυνόταν. «Ο τράχηλος του Έλληνος όμως ζυγόν δεν υπομένει».

Ήμασταν σε κατάσταση εξευτελισμού και Μαρτυρίου. «Όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Τετρακόσια χρόνια αδικίες, φορολογίες, εξισλαμισμοί, παιδομαζώματα, σφαγές, πολιορκίες, δάκρυα, αίμα και ιδρώτας. Είχαμε εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς, χαρέμια και σκλαβοπάζαρα, καταπατήσεις περιουσιών. Η μάνα Εκκλησία του Λαού έδωσε το αίμα της, το πνεύμα της και το χρήμα της για το λαό μας. Είχε 11 Πατριάρχες κρεμασμένους ή σφαγμένους, 100 Επισκόπους, 6000 κληρικούς και 2000 Νεομάρτυρες, 500 διδασκάλους και κήρυκες για το υπόδουλο γένος, χώρια τα
μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα κρυφά σχολειά. Η κατάσταση αυτή έκανε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό να βγει από το άγιο Όρος και να αρχίσει τις περιοδείες του για τη σωτηρία και την Ορθοδοξία των σκλάβων Ελλήνων. 

Εκεί όμως που οι άνθρωποι βρίσκονταν σε αδιέξοδο ήρθε η επέμβαση και η ευκαιρία του Θεού. Λέγει ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα μας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος πραγματικά ήταν ένα δώρο του Θεού για τη σκλαβωμένη Ελλάδα: «Σα βροχή έπεσε σε όλους μας η επιθυμία να ελευθερωθούμε… Έβαλε ο Θεός την υπογραφή Του για τη λευτεριά της Πατρίδος μας και δεν την παίρνει πίσω… Όταν πήραμε τα άρματα πρώτα είπαμε υπέρ Πίστεως και ύστερα υπέρ Πατρίδος… Αυτή η νίκη είναι του Σταυρού…».

Μέγα θαύμα έγινε τότε! Οι λαγοί έγιναν λιοντάρια, οι χωρισμένοι ενώθηκαν, οι ασύντακτοι κλέφτες και αρματολοί συντονίστηκαν και οργανώθηκαν, οι απόλεμοι πάλεψαν σαν εμπειροπόλεμοι και οι γυναίκες, οι γέροι και τα παιδιά πολέμησαν με νύχια και με δόντια ακολουθώντας τις πανάρχαιες καταβολές και συνήθειες της φυλής μας. 

Πρέπει να το καταλάβουμε ότι ο Θεός αργεί, αλλά δεν ξεχνά. «Οι μύλοι του Θεού δουλεύουν αργά, αλλά δουλεύουν καλά». Πράγματι ο Θεός έσωσε τότε την Ελλάδα και έκανε μέγιστο θαύμα: μετά από 4 αιώνες δουλείας ελευθέρωσε θαυμαστά το δούλο γένος. Ανέδειξε άξιους ηγέτες του στρατού και του πολέμου. Ενέπνευσε ανδρεία και δύναμη στους Έλληνες. Χάρισε ομόνοια και συνεργασία στους ξεσηκωμένους. Αύξησε την πίστη και την προσευχή με το Άγιο Πνεύμα. Δημιούργησε κύμα φιλελληνισμού στην Ευρώπη. Ενίσχυσε τις δομές του ελληνισμού με κορυφαίο τη Φιλική Εταιρεία. Έβαλε στην άκρη ή αχρήστευσε τους προδότες με μοχλό τον Κολοκοτρώνη. Ενέσπειρε τον φόβο και τον πανικό στους εχθρούς. Αποκατάστησε την Ελλάδα στην πρώτη δόξα. Διέλυσε την οθωμανική αυτοκρατορία ενώνοντας τους ορθόδοξους λαούς.

Αυτό θα γίνει και τώρα που «οι αντικείμενοι στην Ελλάδα ενάντια στο Ευαγγέλιο και την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολλοί». Δυστυχώς εμείς ως αχάριστοι ούτε το Τάμα του Έθνους κάναμε στον Χριστό που μας έσωσε, και πρόσφατα ετοιμάσαμε έδρα μουσουλμανικών σπουδών στη θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης. Αίσχος! Ακόμη και το πιο απλό βαριόμαστε να κάνουμε οι γραικύλοι: να κάνουμε παρελάσεις, γιορτές και σημαιοστολισμό. Τόσο ανάξιοι γίναμε!!!

Πρέπει όμως να εμπνευσθούμε από το μέγα θαύμα του ΄21 και από τους ήρωές του. Η πίστη στο Θεό θα ξανανικήσει. Αρκεί να καταλάβουμε ότι ο Θεός δεν θα αφήσει ακόμη και μια πόλη στο έλεος των εχθρών, αν υπάρχουν έστω και 10 πιστοί μέσα σ΄ αυτήν. Ο Θεός κάνει εκδίκηση και αποδίδει δικαιοσύνη, αρκεί εμείς να προσευχόμαστε. Αρκεί να συνεργασθούμε με τον Θεό και όχι με τους εχθρούς μας. Δηλαδή αυτός ο Θεός κάλεσε το λαό μας στην πίστη με τον απόστολο Παύλο. Ανέδειξε αγίους Πατέρας και Μάρτυρες της Πίστεως. Φύτεψε το Άγιο Όρος στα σπλάγχνα της Μάνας Ελλάδος. Έκανε την Πατρίδα μας κοιτίδα της Ορθοδοξίας… Δεν θα εγκαταλείψει ποτέ αυτή τη χώρα, αν βεβαίως εμείς δεν Τον Αρνηθούμε και δεν Τον Προδώσουμε. Δηλ. πρέπει κι μείς να κάνουμε το καθήκον μας: να είμαστε ορθόδοξοι, πιστοί, καλοί χριστιανοί πάνω στην πράξη και να μη κοιτάμε το ατομικό μας συμφέρον, αλλά το κοινό και να έχουμε την απόφαση ακόμη και του θανάτου προκειμένου να υπερασπίσουμε την πίστη και την πατρίδα μας.
Υψώστε τις Σημαίες Έλληνες!!!!!
Υψώστε τις καρδιές Πατριώτες!!!!
Υψώστε τα χέρια στο Θεό Ορθόδοξοι!!!!!!!
Υψώστε τις φωνές Αδέλφια!!!!
Σηκώστε ψηλά την Ελλάδα Χριστιανοί!!!!!!!!!

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.