" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ¨ΡΩΜΑΙΙΚΟ¨ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ…

Το ρωμαίικο σχολείο στην Ίμβρο μετά από 49 χρόνια, αρχίζει εκπαίδευση με 2 μαθητές. Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ίμβρου Στέλιο Μπερμπέρ δηλώνει πως ¨Με ενθουσιασμό περιμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός¨.
Το ρωμαίικο σχολείο που θα ανοίξει φέτος στην Ίμβρο θα αρχίσει εκπαίδευση με δύο μαθητές. Μετά από διάλειμμα 49 ετών, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας έδωσε άδει λειτουργίας και υπήρξαν δύο αιτήσεις μαθητών. Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Ίμβρου Στέλιο Μπερμπέρ δήλωσε πως ¨Το γεγονός πως το σχολείο ανοίγει μετά από 49 χρόνια είναι ένα πραγματικά καλό νέο για εμάς.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕ
Στα 1964 λειτουργούσαν στην Ίμβρο 7 δημοτικά και ένα γυμνάσιο που παρείχαν εκπαίδευση στα ελληνικά (Rumca !!!). Με τα γεγονότα στην Κύπρο, η εκπαίδευση στα ελληνικά απαγορεύτηκε. Το χέρι του κράτους κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάννης τα έκλεισε. Μετά από αυτό οι ρωμαίικες οικογένειες του νησιού αποφάσισαν να φύγουν από το νησί. Και έτσι ενώ ο αριθμός των Ρωμιών στο νησί κατά την δεκαετία του 60 ήταν 5.487, χάρη στην κρατική πολιτική για εγκατάλειψη του νησιού από τους Ρωμιούς, σήμερα βρίσκονται στην Ίμβρο περίπου 200. Και με ιδιαίτερα μεγάλο μέσο όρο ηλικίας.
……………
Εφ. Ταράφ 27/7/2013

Σχ : Προσέξτε ότι η εφημερίδα όπως και ΟΛΕΣ οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν όχι μόνο για ¨Ρωμαίικη μειονότητα¨, αλλά και για ¨ρωμαίικα¨ αντί για ελληνικά ! 

η μετάφραση της Τουρκικής εφημερίδας, έγινε από τα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.