" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Έκθεση με τεκμήρια της επανάστασης του 1821 στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να προγραμματίσουν επίσκεψη με την τάξη ή με το σχολείο τους (λήξη Έκθεσης: 10 Ιουνίου 2013).
Παραθέτουμε λεπτομέρειες:
Η προκήρυξη της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία.


Ακόμη μια αξιόλογη έκθεση από πλευράς κειμηλίων, με τίτλο «η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο από τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013.

Όσοι επισκεφθούν την έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και θα παραμείνει στο ΥΜΑΘ μέχρι τις 10 Ιουνίου 2013, θα έχουν τη χαρά να δουν για πρώτη φορά σπάνια τεκμήρια της επανάστασης του 1821 όπως
Η σπάθη και ο πέλεκυς του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
  • η πρωτότυπη προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία με υπογραφή και σφραγίδα του Υψηλάντη, 
  • πρωτότυπες επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, καθώς και 
  • προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών όπως το καριοφίλι και οι παλάσκες του γέρου του Μοριά, 
  • οι πιστόλες του Αθανάσιου Διάκου και του Μακρυγιάννη, 
  • το μαχαίρι του Αλέξανδρου Υψηλάντη, 
  • η πριονωτή σπάθα του Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλα.
Το Καριοφίλι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Για την έκθεση παραχωρήθηκαν κειμήλια από τις συλλογές:
Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, Προεδρικής Φρουράς, Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Πολεμικού Μουσείου, Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γιαννόγλου, Γιάννη Ιωαννίδη, Αναστάσιου Λιάσκου, Βασίλειου Νικόλτσιου, Νικόλαου Νικόλτσιου, Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.

Όπως επισήμανε ο κ. Καράογλου: «Θέλουμε το Υπουργείο να είναι ανοικτό στους πολίτες. Μέσω αυτής της σπουδαίας έκθεσης, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης θέλει να φωτίσει την άγνωστη σε πολλούς συμβολή της Βόρειας Ελλάδας στην επανάσταση του 1821. Η Μακεδονία μπορεί να μην απελευθερώθηκε τότε, συνέβαλε όμως με το αίμα των ηρώων της στην Εθνική Παλιγγενεσία. Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη την οποία επέδειξαν οι αγωνιστές εκείνης της εποχής. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επανάσταση στη Μακεδονία ήταν πάρα πολύ σημαντική το 1821. Ωστόσο είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι πρόγονοι μας στην ουσία ήταν η “ασπίδα”, η οποία κράτησε πολύτιμες τούρκικες δυνάμεις, βοηθώντας τους Έλληνες της νοτίου Ελλάδος να αποκτήσουν την ελευθερία τους περίπου 100 χρόνια νωρίτερα από εμάς. Με την παρούσα έκθεση θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι οι πρόγονοί τους αγωνίστηκαν και πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής ανάτασης και όλοι οι Έλληνες να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, μαθαίνοντας ότι με αγώνες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ο Ελληνισμός, στο διάβα της ιστορίας του, ενωμένος πέτυχε θαύματα. Ενωμένοι, λοιπόν, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, τόνισε πως «λίγος κόσμος γνωρίζει ότι ο τουρκικός στρατός βρήκε αντίσταση και καθυστέρησε στη Μακεδονία, επιτρέποντας στον αγώνα να φουντώσει στην Πελοπόννησο. Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Νάουσα και Όλυμπος υπέστησαν μεγάλα δεινά κατά την περίοδο της επανάστασης, με ολόκληρα χωριά να αφανίζονται».

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι:

- Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-16.00

-Σάββατο και Κυριακή: 09.00-14.00.
Πηγές εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.