" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Εκκλησιασμός την ημέρα των Τριών Ιεραρχών; Η ερώτηση στη Βουλή και η "απάντηση" (...) του υπουργείου.

Όλοι θυμόμαστε, ότι πάντα την ημέρα των Τριών Ιεραρχών το σχολείο πήγαινε στην εκκλησία για να τιμήσει τους Προστάτες της Παιδείας μας.
Όλα αυτά μέχρι ... πέρσι.



Πέρσι λοιπόν εκδόθηκε μία εγκύκλιος που μετέτρεπε τον εκκλησιασμό των σχολείων την ημέρα των Τριών Ιεραρχών σε  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ (διαβάστε αναλυτικά εδώ) .



Δείτε την:




Φέτος έγινε μία ερώτηση στη Βουλή,
προς τον Υπουργό Παιδείας: «Περί επίσημης Επάρσεως της Σημαίας στα Σχολεία, Πρωινής Προσευχής και  Εκκλησιασμού των μαθητών»   

με την οποία ο βουλευτής (της Χρ.Αυγής) κ.Αντώνιος Γρέγος αναφερόμενος στον εκκλησιασμό των μαθητών την ημέρα των Τριών Ιεραρχών (που με την περσινή εγκύκλιο: 8855/Γ2/26-01-2012,  έγινε προαιρετικός) επισημαίνει (τα αποσπάσματα που ακολουθούν προέρχονται από το Ιστολόγιο του βουλευτή, ολόκληρη η ερώτηση (σε μορφή κειμένου υπάρχει εδώ)):


«9.Εκκλησιασμός
Ο εκκλησιασμός των μαθητών κατά σχολείο ή τάξη πραγματοποιείται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και με τη συνοδεία των εκπ/κών στις παρακάτω περιπτώσεις:
α. Την εορτή των Τριών Ιεραρχών και τις εθνικές εορτές, σύμφωνα με το άρθρο 4 αυτού του Προεδρικού διατάγματος.
β. Την ημέρα του Πολιούχου, όταν οι τοπικές συνθήκες του εορτασμού το επιτρέπουν.
γ. Μια φορά το μήνα σε εργάσιμη ημέρα, τις δυο πρώτες ώρες, μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού κι εφόσον εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλή μετάβαση των μαθητών.
δ. Εκτάκτως μέχρι τρεις φορές το διδ. έτος, όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων, σε ώρες λειτουργίας ή μη του σχολείου.»

Εκ των ως άνω άρθρων είναι αυτονόητος ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των συγκεκριμένων μέτρων.

Παρά ταύτα, υπάρχουν καταγγελίες από εκπαιδευτικούς αλλά  και γονείς, ότι σε πολλές περιπτώσεις  ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των ως άνω μέτρων αγνοείται, ο νόμος καταστρατηγείται και η εφαρμογή τους έχει ατονήσει, κυρίως όσον αφορά στην επίσημη έπαρση της Σημαίας την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα και στον υποχρεωτικό εκκλησιασμό μία φορά τον μήνα, με ευθύνη κάποιων διευθυντών σχολείων. 

Επιπλέον δε, κάποιες εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας παραβιάζοντας τον νόμο, δημιουργούν σύγχυση σε εκπαιδευτικούς και γονείς περί της υποχρεωτικότητας των άνω διατάξεων. Είναι δε χαρακτηριστική η από 26-01-2012 και υπ' αριθμόν πρωτ.8855/Γ2 εγκύκλιος του τότε Ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Μιχάλη Κοντογιάννη, η οποία, κατά παράβαση του νόμου, αναφέρει ότι κατά την επίσημη σχολική αργία των τριών Ιεραρχών «οι σχολικές μονάδες ΔΥΝΑΝΤΑΙ (σ.σ και όχι «υποχρεούνται» όπως ο νόμος ορίζει) να συμμετέχουν σε εκκλησιασμό με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου»
Κατόπιν τούτων,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1)      Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή των ως άνω μέτρων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών, βάσει των επιταγών του Συντάγματος ;
2)       Είναι σε γνώση του η  ως άνω επίμαχη εγκύκλιος (8855/Γ2/26-01-2012) που καταστρατηγεί και στην ουσία παρανόμως καταργεί τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εκκλησιασμού ;
3)      Προτίθεται να προβεί στη αποστολή διευκρινιστικής εγκυκλίου η οποία να διασφαλίζει την απρόσκοπτη εφαρμογή των ως άνω διατάξεων και να εφιστά την προσοχή των υπευθύνων Διευθυντών των σχολικών μονάδων ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα καταστρατήγησης ή μη εφαρμογής του νόμoυ; 

Διαβάστε τώρα και την "απάντηση" (αν αυτό το πράγμα λέγεται απάντηση ...)  
του Υφυπουργού Παιδείας:
"Με την παρ.3α, αε.2 του Π.Σ. 104/1979(Α'23): «Ημέραι αργίας των Γυμνασίων και Λυκείων ορίζονται: (..) 
β) αι θρησκευτικαί εορταί των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος».

Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. προχώρησε στην έκδοση της με αρ.πρωτ. 8855/Φ2/26-1-2012 εγκυκλίου προκειμένου οι σχολικές μονάδες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν τη συγκεκριμένη ημέρα, σε εκκλησιασμό ή/και σε εορταστικές εκδηλώσεις με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ο Υφυπουργός,   Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου"
 

Μα σε αυτό ακριβώς δεν αναφερόταν η ερώτηση; 
Στην παράνομη και αντισυνταγματική μετατροπή του εκκλησιασμού την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, από υποχρεωτικό (όπως ήταν τόσα χρόνια) σε ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ

Και ο Υφυπουργός επαναλαμβάνει ότι με βάση την εγκύκλιο 
"οι σχολικές μονάδες να έχουν τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να συμμετέχουν
(Άρα επιβεβαιώνει την ερώτηση -καταγγελία του βουλευτή ότι ο εκκλησιασμός την ημέρα των Τριών Ιεραρχών έγινε πράγματι από πέρσι προαιρετικός!)


Όπως πληροφορούμαστε,  η ίδια αντισυνταγματική και παράνομη εγκύκλιος θα εφαρμοστεί και φέτος  (σημειώστε το ως ένα ακόμη "κατόρθωμα" της ΝΔ).

Ακολουθεί
ολόκληρη η ερώτηση (εικόνες 1, 2, 3) 




και η "απάντηση" (...) του Υφυπουργού (εικόνες 4, 5)

Πηγή Ερώτησης Βουλευτή/Απάντησης Υφυπουργού



Θυμίζουμε σχετικές περσινές αναρτήσεις μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.